Előfizetői tartalom

Történelmi ítélet van készülőben Trump választási kizárásáról – Mégis lehet esélye a győzelemre?

Szabó Ákos
Donald Trump volt amerikai elnök tetemes jogi kálváriája újabb állomásához érkezett: az alkotmánybírósági szerepet is betöltő Legfelsőbb Bíróságnak ezúttal arról kell ítéletet mondania, hogy Colorado állam jogosan távolította-e el Trumpot a coloradói szavazócédulákról. Az évtizedek óta a legjelentősebb legfelsőbb bírósági ügyként emlegetett per bonyolult hátterét megvizsgálva egy biztosan megállapítható: a bírók a pártpolitikai csatározások kellős közepébe kerültek, ahonnan minél gyorsabban és épségben szeretnének kievickélni.

Az 1789 óta érvényben lévő amerikai alkotmány összesen 27 módosítást élt meg eddig, ezek közül a XIV. alkotmánykiegészítés értelmezése körül zajlik a jelenlegi vita. Ezt az északi és a rabszolgatartó déli államok között kirobbant polgárháború után fogadták el 1868-ban. Célja az elszakadt déli államok korábbi politikai és katonai vezetőinek a kizárása volt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés