Orbán Viktor: az ukránok még több területet veszíthetnek, talán még a háborút is
Globál

Orbán Viktor: az ukránok még több területet veszíthetnek, talán még a háborút is

Portfolio
Wolfgang Schüssellel, Ausztria korábbi kancellárjával és Orbán Viktorral készült vitabeszélgetés részleteit közölte a Die Presse című osztrák napilap.

Február 15-én jelenik meg az új angol nyelvű „European Voices” vitamagazin, amelyet a „Die Presse” az Osztrák Külpolitikai Társasággal és az ENSZ-szel közösen ad ki. A negyedévente megjelenő politikai, üzleti és kulturális kiadvány célja Kelet-, Közép- és Délkelet-Európa fontos hangjainak megszólaltatása. Az első alkalommal Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár Budapestre utazott, hogy mélyreható megbeszélést folytasson Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. A miniszterelnök ismerteti vitatott álláspontját az ukrajnai háborúban, Oroszországgal való kapcsolatát, valamint Magyarország második félévi EU-elnökségével kapcsolatos terveit.

A később megjelenő interjúból közölt most részleteket a Die Presse. Néhány fontosabb eleme a beszélgetésből:

 • A magyar kormányfő szerint nem merítettünk ki minden diplomáciai eszközt, hogy elkerüljük a konfrontációt.
 • Arra a kérdésre, hogy hogyan lehet megbízni még Oroszországban, Orbán Viktor úgy felelt: nem a bizalomról van szó, a problémánk az erőhiány. Mi európaiak nem vagyunk elég erősek ahhoz, hogy az oroszok komolyan vegyenek bennünket.
 • Erőt kell tehát mutatnunk, és világosan kommunikálnunk kell az oroszokkal: nekünk is vannak érdekeink, nekik is - mondta.
 • Arra a felvetésre, hogy a tűzszünet mostani elfogadása de facto vereséget jelentene Ukrajna számára, Orbán Viktor úgy reagált: attól függ, hogyan látja a jövőt. Az ukránok még több területet veszíthetnek, talán még a háborút is.
 • A pénz mindenképpen probléma. Európában az emberek elégedetlenek, mert kormányaik egyre több anyagi támogatást adnak Ukrajnának. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy finanszírozzuk Ukrajnát, hogy katonai győzelmet arathasson.
 • Akár tetszik, akár nem, akár tetszik az ukránoknak, akár nem, Ukrajna ott van a térképen, ahol. A legjobb kilátás erre egy ütközőzóna kialakítása Oroszország és a Nyugat között – természetesen biztonsági garanciákkal.
 • Ha ez nem sikerül, Ukrajna elveszíti földjét. Az oroszok újra és újra és újra elpusztítják Ukrajnát.
 • Oroszország soha nem fogadja el, ha Ukrajna EU- és NATO-tagságot kap.
 • Orbán Viktor szerint az ukránok nem védik Európát, ellentétben az 1956-os Magyarországgal. Ukrajna nekünk európaiaknak nem nyújt további biztonságot, mert legtöbbünk már tagja a NATO-nak, amely sokkal erősebb, mint Oroszország.
 • Nem áll fenn annak a veszélye, hogy Oroszország megtámad egy NATO-tagot.
 • Az oroszok nem fogadják el partnernek az ukránokat. Csak az Egyesült Államokkal fognak tárgyalni, és ha ügyesek vagyunk, valószínűleg Európával is.
 • Európa számára a legnagyobb veszélyt a kontinensünk biztonsági architektúráiról szóló megállapodás jelenti Oroszország és Amerika között, Európa feje fölött.
 • Az EU előtt álló kulcsprobléma, amely cselekvőképességét is befolyásolja, a centralizációra irányuló növekvő tendencia, amely aláássa a tagállamok szuverenitását.
 • A kormányfő úgy vélekedett: hiányzik az egyensúly az Európai Unió imperialista hagyománya és a tagállamok nemzeti szabadsága és szuverenitása között.
 • Őrültek házának nevezte az Európai Parlamentet. Azt javasolta: térjen vissza az EU a korábbi rendszerhez, amely szerint a nemzeti parlamentek a közvetlen választások helyett küldik képviselőiket az Európai Parlamentbe.
 • Beszélt az Európai Bizottság és az Európai Tanács viszonyáról is. A kezdeményezésnek a tagállamoktól kell származnia, ami azt jelenti, hogy a Tanácsnak aktívabbnak, határozottabbnak és politikai fellépésre hajlandóbbnak kell lennie.
 • Úgy értékelt: a Nyugat domináns pozíciója véget ért. A világgazdaság súlypontja – a pénz és a profit központja – nyugatról Ázsiába tolódik vissza. A globális gazdaság magja már nem a transzatlanti régióban, hanem a csendes-óceáni térségben van.
 • Mindig is nehéz volt számomra, amikor Washingtonban a Demokrata Párt vezette kormány volt hatalmon - vélekedett.
 • Amerikával együtt kell működnünk. De ez nem jelenti azt, hogy Európának mindig fel kell adnia saját érdekeit.
 • Beszélt a soron következő magyar EU-elnökség fontos célkitűzéseiről. Az EU versenyképességének javításán akarunk dolgozni. Másodszor: a Nyugat-Balkánra való bővítés.
 • Előrevetítette: sajnos az ukrajnai háború idén nem ér véget. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy legalább tűzszünetet kössünk, és olyan helyzetet teremtsünk, amelyben tárgyalhatunk.
 • Ha nem integráljuk Szerbiát a lehető leggyorsabban, elveszítjük. Szerbiának más lehetőségei is vannak. Nemrég kötött szabadkereskedelmi megállapodást Kínával.
 • De miért kezdjünk tárgyalásokat Ukrajnával az EU-tagságról? Mert ennek van politikai értelme, és tudjuk, hogy soha nem fognak csatlakozni? - tette fel a kérdést a Die Presse cikk legvégén.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

KonyhaKontrolling

Sabbatical - ne így ne dolgozz!

Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásának napján már 3 hónapja dolgozom, de igyekszem hűen visszaadni a részleteket. Pihenés Az e

RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a csattanós válasz azoknak, akik nem vesznek lakást, mert alacsonyabb kamatokra várnak

Privát bankár

Privát bankár
Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!