Egy egész térség szorult a globális nagyhatalmi küzdelmek kereszttüzébe – Keresik a menekülőutat
Globál

Egy egész térség szorult a globális nagyhatalmi küzdelmek kereszttüzébe – Keresik a menekülőutat

Portfolio
Az indo-csendes-óceáni térség az elmúlt években a globális nagyhatalmi versenyfutás középpontjába került, miután mind az Egyesült Államok, mind Kína jelentősen növelné a geopolitikai súlyát a területen – írja a Nikkei Asia.

A Csendes-óceán hagyományosan amerikai befolyási övezetnek számít, de az elmúlt években Kína egyre jobban növeli a súlyát az apró szigetországokban. A verseny nehéz helyzetbe sodorja a helyi döntéshozókat, mivel nem szeretnének a geopolitikai csatározások középpontjába kerülni. A kihívások kezelésére a térség 16 országának miniszterei tartottak két napos megbeszéléseket Kamikava Jóko japán külügyminiszterrel.

Kína az utóbbi időben gazdasági és védelmi szerződésekkel tudta megvetni a lábát több országban is. A helyi vezetés többnyire rá van szorulva a külföldi befektetésekre, ezért minden lehetőséget igyekeznek megragadni. Nem szeretnének viszont valamelyik nagyhatalomtól függeni, ezért inkább az óvatos egyensúlyozásra törekednek.

Pápua Új-Guineában a kormány az Egyesült Államokkal és Kínával is kötött biztonsági megállapodásokat.

Néhány apró szigetországnak Washingtonnal vannak erős védelmi kapcsolatai, sok ország – így például Palau vagy a Marshall-szigetek – hozzáférést biztosít az amerikai seregnek a kulcsfontosságú katonai létesítményekhez. A hasonló lehetőségekért viszont pénzügyi segítséget nyújt az Egyesült Államok az országoknak. Gustav Aitaro, palaui államminiszter attól tart, hogy a közelgő elnökválasztási kampány ezt a keretet is politikai témává emelheti. A jelenleg érvényben lévő csomag szeptemberben fog lejárni, addigra kellene dűlőre jutni a folytatással kapcsolatban.

Palau különösen nagy figyelmet kap, mivel a Pentagon Patriot rakétarendszerek telepítését tervezi ide 2026-ra.

Lorin Robert, a Mikronéziai Szövetségi Államok külügyminisztere elmondta, hogy az ország visszautasította Kína ajánlatát a bűnüldözési együttműködésre vonatkozóan, de aggódik, hogy Peking kihasználja az amerikai késlekedést. Szerinte az Egyesült Államoknak minél hamarabb döntenie kell a kulcsfontosságú terület támogatásáról, ha el akarja kerülni Peking terjeszkedését.

Címlapkép forrása: Todd Maisel/NY Daily News Archive via Getty Images

KonyhaKontrolling

Sabbatical - ne így ne dolgozz!

Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásának napján már 3 hónapja dolgozom, de igyekszem hűen visszaadni a részleteket. Pihenés Az e

Holdblog

Miért kellett a Mol-nak az UTE?!

HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molról, meg Ryan Goslingról.  Jó szórakozást! 00:45    Miért kellett a Mol-nak a

RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a csattanós válasz azoknak, akik nem vesznek lakást, mert alacsonyabb kamatokra várnak

Privát bankár

Privát bankár
Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!