Elképesztő tervet eszelt ki Ukrajna: megkerülné szövetségesei korlátozásait, ennek Moszkva sem örülhet
Globál

Elképesztő tervet eszelt ki Ukrajna: megkerülné szövetségesei korlátozásait, ennek Moszkva sem örülhet

Portfolio
Ukrajna célja, hogy 2024-ben több ezer olyan nagy hatótávolságú drónt gyártson, amellyel képes lesz csapást mérni Oroszország hátországára.

Ukrajna az idei évben jelentős mértékben bővíti dróngyártási kapacitásait, több ezer nagy hatótávolságú drón előállítását tervezve, amelyek képesek lesznek mélyen behatolni Oroszország területére.

Mihajlo Fedorov, Ukrajna digitális átalakulásért felelős minisztere egy kijevi interjú során vázolta fel az ukrán dróngyártással kapcsolatos várakozásait. Elmondása szerint jelenleg legalább 10 vállalat is gyárt olyan drónokat, amelyek képesek elérni a fontosabb orosz városokat, mint például Moszkvát vagy Szentpétervárt.

A nagy hatótávolságú kamikaze drónok kategóriája egyre bővül, 300, 500, 700, vagy akár 1000 kilométeres hatótávolsággal is rendelkezhetnek. Két évvel ezelőtt ez a kategória egyáltalán nem létezett

- mondta a Reutersnek.

A miniszter szerint a kormány által nemrégiben végrehajtott deregulációs intézkedések és a dróntechnológiára fordított többletfinanszírozás jelentősen hozzájárult a fejlődéshez. Fedorov hozzátette, hogy a közelmúltban az olajlétesítményekre mért csapások sorozata szerinte azt tükrözi, hatékonyan sikerült az államnak kockázati befektetőként belépnie a piacra. Kiemelte, hogy a tavaly elindított BRAVE1 kezdeményezés keretében 2,5 millió dollár támogatást nyújtottak katonai technológiával foglalkozó startupoknak, és tervek szerint ez az összeg 2024-re tízszeresére növekszik.

Ukrajna ugyan rendelkezik nagy hatótávolságú, a drónokhoz képest nagyobb csapásmérési képességgel rendelkező fegyverekkel, ugyanakkor ezek jelentős része nyugati adomány - a támogató országok pedig szigorúan kikötötték a használati feltételeket, vagyis az orosz területeken belüli bevetési tilalmat.

Az oroszországi államilag dominált dróngyártás helyett Ukrajnában főleg magánvállalatok állnak a gyártás mögött, a nagy hatótávolságú drónokat előállítani képes tíz vállalat közül mindössze egy állami tulajdonban van. Ukrajna termelési szintje az elmúlt évben 120-szorosára emelkedett.

Az ukrán kormány komoly lépéseket tett annak érdekében, hogy csökkentse a bürokratikus akadályokat és ösztönözzék a beruházást az ágazatban. Tavaly több mint 300 ezer különféle típusú drónra írtak alá szerződést, és több mint 100 ezret küldtek ki a frontvonalra.

Ukrajna nem csak a nagy hatótávolságú drónok előállításában szeretné felvenni a versenyt Moszkvával: Volodimir Zelenszkij elnök bejelentése szerint az idei évben közel egy millió FPV-drónt szeretnének előállítani. Ezen kívül igyekeznek a kínai alkatrész-függőséget csökkenteni, több mint 20 iskolában oktatnak a drónok kezelésére katonákat, ráadásul a tanulmányokat állami ösztöndíjakból finanszírozzák a hallgatók számára.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

HitelesAndrás

Pénzügyi tudatosság gyermekszemmel

Egy pénzügyi csoportban beszélgetés bontakozott ki, hogy a gyermekeket mikor és milyen mélyen kell bevonni a pénzkezelésbe, illetve mikor kell felhívni a figyelmüket a befektetés fontosságára&

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Annyira súlyos a válsághelyzet Németországban, hogy az már nem is igaz

Pénzügyi modellező/ vezető modellező

Pénzügyi modellező/ vezető modellező

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Property Warm Up 2024
2024. március 7.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Retail Day 2024
2024. április 11.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?