Félelmetes fegyvert raktak össze az ukránok - Hamarosan véget érhet az ország bombázása?
Globál

Félelmetes fegyvert raktak össze az ukránok - Hamarosan véget érhet az ország bombázása?

Portfolio
Ukrajna a Pokrova elektronikus hadviselési rendszerrel zavarja meg az orosz Sahed drónok navigációját, a rendszer az egész országnak védelmet nyújt - írta meg a Forbes.com.

Oroszország már régóta intenzíven alkalmazta az iráni gyártmányú Shahed drónokat Ukrajna elleni támadásai során. A háború kezdete óta közel 4 ezer dróntámadást dokumentáltak, csak a legutóbbi hétvégén pedig közel 60-at.

Ukrajna erre válaszul egy új védelmi megoldást dolgozott ki, egy országos méretű elektronikus hadviselési rendszert, a Pokrovát. Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők egykori főparancsnoka még tavaly novemberben fedte fel a rendszer létezését egy olyan dokumentumban, amelyben ismertette a jelenlegi katonai patthelyzetből való kilábalást célzó terveit.Akkor azt írta,

a nagy pontosságú ellenséges fegyverek (irányított rakéták, UAV-ok) elhárításának képességei növekednek az országos "Pokrova" elektronikus hadviselési rendszer telepítésének köszönhetően.

A "Pokrova" rendszer feladata, hogy megzavarja a beérkező drónok navigációs rendszereit, téves helymeghatározást eredményezzen, országos szintű pajzsot képezve a légi fenyegetésekkel szemben. A Forbes szerint Oroszország is hasonló rendszert használhat Vlagyimir Putyin, vagy épp a balti-tengeri orosz flotta megvédése érdekében.

Az ukrán rendszer újítása az egész országra kiterjedő lefedettségben rejlik.

Dr. Thomas Withington, a RUSI brit védelmi kutatóintézet elektronikus hadviselési szakértője a Forbesnak elmondta, hogy ehhez tökéletesen szinkronizált adók hálózatára van szükség. 

Annak ellenére, hogy a Shahed drónok fejlett navigációs rendszerei komoly kihívást jelentenek – beleértve a zavarással szembeni ellenállást is – az ukrán mérnököknek sikerült feltárniuk a Kometa-M navigációs egységek gyenge pontjait, köszönhetően az eddig elfogott iráni gyártmányú drónok részletes elemzésének.

A Forbes szerint a közelmúlt eseményei azt igazolják, hogy a "Pokrova" már működőképes lehet és hatékonyan képes megszakítani a dróntámadásokat. Az ukrán légierő jelentései ugyanis rámutatnak olyan esetekre, amikor Sahed drónok nem érték el céljukat - a viszonylag kis robbanótöltet miatt kb. egy kilométeres elterelés már elégséges lehet az eredeti célpont megvédéséhez - vagy anélkül fogták el őket, hogy azokon hagyományos lőszerek okozta károk nyomai lettek volna.

Címlapkép forrása: Reuters/Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Annyira súlyos a válsághelyzet Németországban, hogy az már nem is igaz

Pénzügyi modellező/ vezető modellező

Pénzügyi modellező/ vezető modellező

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Property Warm Up 2024
2024. március 7.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Retail Day 2024
2024. április 11.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?