Hatalmas kémbotrány után javítaná ki a hibákat a keleti hatalom – De van egy kis probléma
Globál

Hatalmas kémbotrány után javítaná ki a hibákat a keleti hatalom – De van egy kis probléma

Portfolio
Japánt jelentős kibertámadás érte 2020-ban, amikor kínai hekkerek jutottak be a legfontosabb informatikai rendszerekbe és számos bizalmas információt szereztek meg. Az eset súlyos bizalmi válságot idézett elő legfontosabb szövetségesével, az Egyesült Államokkal – számolt be a South China Morning Post.

Japán külügyminisztere sürgős intézkedéseket szorgalmazott a kiberbiztonság megerősítése érdekében. Kaminava Jóko szerint a kínai hírszerzés hozzáférhet bizalmas információkhoz, amely rontja a kapcsolatot a legfontosabb partnerekkel. Az ügy már 2020 óta húzódik, akkor Washingtonból figyelmeztették a japán hatóságokat, hogy súlyos behatolás történt legfontosabb informatikai rendszerekbe. A támadásokat egyértelműen Kínából indították, de Tokió sokáig nem vette észre, hogy feltörték a rendszert. Az Egyesült Államok arra nem válaszolt, hogy pontosan hogyan értesültek szövetségesük hálózatának feltöréséről.

Az eset különösen azért okozott nagy riadalmat, mivel számos titkos információt adott át az amerikai vezetés Japánnak, és féltek, hogy ezek a nagy riválishoz kerülnek.

A bizalmas adatok kiszivárgásának megakadályozására Tokió ígéretet tett arra, hogy minden területen javítani fogja a kibervédelmi képességeit. Azt nem tudni, hogy pontosan milyen lépéseket hajtottak végre a szigetország hatóságai, de Jóko szavai alapján a probléma még mindig megoldatlan. Korábban az amerikai döntéshozók jelezték, hogy a lépések „túl későn jöttek és nem hoztak elegendő intézkedést”.

Tokióban attól tartanak, hogy a problémák miatt az országgal a partnerei nem fognak megosztani bizalmas információkat, mivel attól fognak félni, hogy ezek egyenesen fognak a legnagyobb riválisoknál landolni. Japán viszont ambiciózus terveket fogalmazott meg: szeretne az „Öt Szem” hírszerzési információmegosztó országszövetség része lenne. Ehhez viszont az országban számos szabályozást kellene megváltoztatni, amely gátolja a hatékony védelem fejlesztését.

Hiába növelné a biztonsági kapcsolatait a keleti hatalom a nyugati szövetségeseivel, a bizalom megtörése miatt ez egyre távolabb kerül.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Temetés: készülj fel előre

Apósom nemrég meghalt, ezért csapott arcul a tény, mennyi pénzt lehúznak az emberekről temetés címszó alatt. Az embereket igazán három eseménnyel lehet nagyon megkopasztani, amikor nem tudnak

Via Credit

A projekt megkezdése és igazolása

A projekt megkezdéséről a pályázati felhívásokban, valamint a Miniszterelnökség által kiadott általános útmutatóban találhatunk információkat. Most a Miniszterelnökség által, a 2021-202

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Évtizedek óta nem látott összeomlás a sikerágazatban

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Property Warm Up 2024
2024. március 7.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Retail Day 2024
2024. április 11.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?