Nagy geopolitikai győzelmet aratott India, de még nem lehet felhőtlenül elégedett
Globál

Nagy geopolitikai győzelmet aratott India, de még nem lehet felhőtlenül elégedett

Portfolio
Katar úgy döntött, hogy mind a nyolc kémkedéssel vádolt indiai állampolgárt szabadon engedi – számolt be az EurasianTimes. Ezzel azonban még nem értek véget az országot körülvevő kémvádak.

Katarban nyolc indiai haditengerészeti tisztet ítéltek börtönbüntetésre miután kémkedéssel vádolta meg őket Doha. Az ügy komoly visszhangot váltott ki Újdelhiben, az indiai kormány ingerülten reagált a lépésre. A vezetés igyekezett elérni, hogy a megvádolt katonákat szabadon engedjék. Az erőfeszítések februárban értek célba, mind a nyolc tisztet elengedése mellett döntött a közel-keleti ország. Maradt azonban még a hindu hatalom számára megoldandó kémügy: Pakisztánban raboskodik egy korábbi indiai katonai vezető, Kulbhushan Jadav.

A döntés nagy sikert jelent Újdelhi számára, amelyet Narendra Modi a választások során is fel tud majd használni. Jadav ügye azonban ennél sokkal keményebb dió, ott egyelőre nem körvonalazódik semmilyen megoldás.

India tagadja a pakisztáni vádakat, azt mondja, hogy már nem ápol semmilyen kapcsolatokat a nyugalmazott tengerésztiszttel, ő egy egyszerű ember, aki Pakisztánban szeretne üzletelni.

Egy pakisztáni bíróság 2017-ben ítélte halálra Jadavot, majd 2019-ben a hágai Nemzetközi Bíróság arra kérte Iszlámábádot, hogy vizsgálja felül a döntését, valamit adjon konzuli hozzáférést a rabhoz. Közben Pakisztán azzal is vádolja keleti szomszédját, hogy gyilkosságsorozatot indítottak a muszlim országban. A támadások áldozatai között olyanok voltak, amelyeket Újdelhi terroristának bélyegez, valamint gyanúsan jó kapcsolatot ápoltak hasonló militáns alakulatokkal.

A nyolc tiszt szabadon engedését hosszas tárgyalások előzték meg. Alapvetően jó diplomáciai kapcsolatot ápol egymással Katar és India, amely a gazdasági tranzakciókban is megnyilvánulnak. Emiatt jelentett komoly fejtörést a nyolc tiszt ügye. A helyzet akkor vált nagyon komorrá, amikor Doha halálra ítélte a tiszteket 2023-ban.

Az utóbbi időben a hindu nagyhatalom számos módon igyekezett megváltoztatni a katari vezetés véleményét, amely végül nagy sikert jelent számára, és újra stabilizálja a kapcsolatát a gáznagyhatalom Katarral.

Címlapkép forrása: Ajay Aggarwal/Hindustan Times via Getty Images

RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

KonyhaKontrolling

Sabbatical - ne így ne dolgozz!

Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásának napján már 3 hónapja dolgozom, de igyekszem hűen visszaadni a részleteket. Pihenés Az e

Holdblog

Miért kellett a Mol-nak az UTE?!

HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molról, meg Ryan Goslingról.  Jó szórakozást! 00:45    Miért kellett a Mol-nak a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a csattanós válasz azoknak, akik nem vesznek lakást, mert alacsonyabb kamatokra várnak

Privát bankár

Privát bankár
Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!