Váratlan húzás Izrael európai szövetségesétől: le kell állítani a kulcsfontosságú eszközök szállítását
Globál

Váratlan húzás Izrael európai szövetségesétől: le kell állítani a kulcsfontosságú eszközök szállítását

Portfolio
Egy holland bírósági döntés megtiltotta az F-35-ös vadászgépek alkatrészeinek Izraelbe történő exportálását, a Gázai övezetben elkövetett nemzetközi jogsértésekre hivatkozva – számolt be a Reuters.

Egy jelentős jogi fordulatot mutató döntésben a holland fellebbviteli bíróság elrendelte, hogy azonnal állítsák le az amerikai F-35 vadászrepülőgépek alkatrészeinek exportját Hollandiából Izraelbe. Ez a lépés Izrael gázai katonai műveletei közepette született, amelyeket a nemzetközi jog esetleges megsértése miatt aggályok öveztek. A bíróság hétfői ítéletében hét napot adott a holland kormánynak az utasítás végrehajtására, és elutasította annak elhalasztását.

A bírói testület világosan megfogalmazta aggodalmait:

Tagadhatatlan, hogy fennáll annak egyértelmű kockázata, hogy az exportált F-35 alkatrészeket a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértésére használják fel.

Az ítélet hátterében Izrael a Hamász iszlamista mozgalom ellen indított hadművelete áll, amelyben már legalább 28 000 palesztin vesztette életét a helyi hatóságok szerint. Jeruzsálem álláspontja szerint katonai tevékenységei nem minősülnek háborús bűncselekményeknek, hanem válaszlépést jelentenek az október 7-i dél-izraeli iszlamista támadásra reagálva.

Ez az ítélet ellentmond egy korábbi alsóbb szintű bírósági döntésnek, amely nem rendelte el az export leállítását annak ellenére sem, hogy felismerte az F-35-ös vadászrepülőgépek lehetséges hozzájárulását a háborús törvények megsértéséhez. A fellebbviteli bíróság hangsúlyozta: politikai és szakpolitikai megfontolások nem vehetik figyelmen kívül a nemzetközi jog megsértésének egyértelmű kockázatát.

Hollandia fontos szerepet tölt be az amerikai fejlesztésű F-35-ös vadászrepülőgépek alkatrészellátásában.

Bas Boele bíró megjegyzése szerint jövőbeli szállítmányok esetén szigorú feltételeket kell majd alkalmazni annak biztosítása érdekében, hogy ezeket ne használják fel Gázai övezeten belüli katonai műveletekhez.

Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

KonyhaKontrolling

Sabbatical - ne így ne dolgozz!

Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásának napján már 3 hónapja dolgozom, de igyekszem hűen visszaadni a részleteket. Pihenés Az e

Holdblog

Miért kellett a Mol-nak az UTE?!

HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molról, meg Ryan Goslingról.  Jó szórakozást! 00:45    Miért kellett a Mol-nak a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Rég nem voltak ekkora bajban az ukrán erők – Itt van három frontszakasz, ahol beüthet a katasztrófa
Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!