Donald Trump nem hajlandó feladni, ismét a Legfelsőbb Bírósághoz fordul
Globál

Donald Trump nem hajlandó feladni, ismét a Legfelsőbb Bírósághoz fordul

Portfolio
Donald Trump volt amerikai elnök ismét az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságához fordult, miután egy körzeti fellebbviteli bíróság kimondta: nincs mentelmi joga, így nem mentesíthető az elnöksége alatt elkövetett bűncselekmények alól - számol be a Reuters.

A Republikánus Párt előválasztásán jelenleg is befutó helyen lévő Donald Trump felfüggesztési kérelmet nyújtott be a Legfelsőbb Bíróságnak abban az ügyben, amely végén úgy határozott egy körzeti fellebbviteli bíróság, hogy

a volt elnök nem rendelkezik mentelmi joggal.

Trump jogi képviselői a legfőbb bírói fórumhoz eljuttatott beadványukban arra figyelmeztettek, hogy

"egy hónapokig tartó büntetőper lefolytatása Trump elnök ellen a választási szezon csúcspontján radikálisan akadályozná azon képességét, hogy kampányoljon."

A felfüggesztési kérvény előzménye a Washington D.C. Szövetségi Fellebbviteli Bíróságán született ítélet, amely szerint az elnökre nem vonatkozik semmilyen különleges körülmény, amely felmentené a szövetségi vádemelés alól, és az elnöki hivatal korábbi elfoglalói nem állnak a törvény felett az idők végezetéig.

Korábban Trump egyik ügyvédje úgy érvelt a bírák előtt, hogy még ha egy elnök kegyelmekkel vagy katonai titkokkal kereskedne, vagy parancsot adna egy politikai rivális meggyilkolására, akkor sem lehetne büntetőjogi felelősségre vonni anélkül, hogy a kongresszus először nem helyezné vádeljárás alá és nem ítélné el. Ezzel szemben a vád azt állította, hogy Trump nem elnökként, hanem elnökjelöltként, azaz egyszerű állampolgárként viselkedett, amikor választási csalást kiáltott és az eredmények hitelesítésének megállítására biztatta támogatóit, ezért nem élvez mentességet.

Donald Trump és ügyvédei annak kapcsán kérték a bíróságtól a büntethetetlenség megállapítását, hogy az igazságügyi miniszter által kinevezett különleges ügyész, Jack Smith tavaly nyáron

vádat emelt a volt elnök ellen a 2020-as választási eredmények megváltoztatására irányuló kísérletek miatt, a többi között a 2021. január 6-án a Capitolium épületénél történt zavargással összefüggésben.

A folyamatban lévő mentelmi jogi ügy miatt elhalasztották Trump március 4-i tárgyalását a különleges ügyész által emelt négy büntetőjogi vádpontban, új időpontot pedig nem tűztek még ki.

A múlt héten a Legfelsőbb Bíróság egy ettől független ügyben hallgatta meg Trump képviselőit, akik akkor a volt elnök coloradói szavazólapokról történő leszedése ellen érveltek.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Mágikus évkezdés

Az eredetileg a HOLD-hírlevélben bevetett ábránkon a \"mágikus hetes\" amerikai tech(hez kötött) papír YTD árfolyamváltozása - a február 22-i kereskedési nap zárása utáni értékek szerint.

RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

KonyhaKontrolling

Sabbatical - ne így ne dolgozz!

Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásának napján már 3 hónapja dolgozom, de igyekszem hűen visszaadni a részleteket. Pihenés Az e

Holdblog

Miért kellett a Mol-nak az UTE?!

HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molról, meg Ryan Goslingról.  Jó szórakozást! 00:45    Miért kellett a Mol-nak a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Olyan történt a gáz árával, amire az orosz-ukrán háború kitörése óta nem volt példa
Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.