Előfizetői tartalom

Gyűlnek a viharfelhők Joe Biden körül - Mi lesz, ha megvalósul a vészforgatókönyv?

Szabó Ákos
Az utóbbi napokban az amerikai belpolitika középpontjába került Joe Biden amerikai elnök életkora és szellemi frissessége. Múlt héten hozták nyilvánosságra azt az ügyészi jelentést, amely a Biden tulajdonában lévő titkosított dokumentumokkal kapcsolatosan készült, ez pedig földrengésként rázta meg a demokrata elnök újraválasztási kampányát. Eszerint Biden emlékezőképessége ugyanis „jelentősen korlátozottnak tűnik”. A politikus jelöltsége csak ettől a jelentéstől talán még nincs veszélyben, de a novemberi választásokig még bármi megtörténhet. Nem kizárt, hogy a választáshoz közelítve még valamelyik vészforgatókönyv is valósággá válik majd, sőt az is lehet, hogy nem Biden lesz a demokrata zászlóvivő jelölt.

Joe Biden amerikai elnök 2024 novemberében, bő két héttel a következő elnökválasztás után fogja betölteni 82. életévét. Ha újraválasztják egy második ciklusra és az egészsége is úgy engedi, akkor

Biden 2029 januárjában, azaz a második elnöki mandátuma lejártakor a 86. születésnapja megünneplésén is túl lesz.

A demokrata veterán már eddig is történelmi rekordernek számított, hiszen 2020-ban 78 évesen iktatták be elnöknek, így nyolc évet vert az elődjére és egyben az előző csúcstartóra, Donald Trumpra. A két politikus között egyébként négy év van, azonban a választók véleményét mérő kutatásokban sokkal feltűnőbbek az aggályok Biden egészségügyi alkalmasságával kapcsolatban.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés