Még egy lépéssel közelebb került egy pusztító háború fenyegetése: a vitatott sziget egyenrangú partnere lenne Kínának
Globál

Még egy lépéssel közelebb került egy pusztító háború fenyegetése: a vitatott sziget egyenrangú partnere lenne Kínának

Portfolio
A Tajvani szárazföldi ügyekért felelős bizottsága felszólította Kínát, hogy ismerje el a kölcsönös függetlenséget és kezdeményezzen politikai előfeltételek nélküli párbeszédet az egészséges országhatárokon átnyúló kapcsolatok előmozdítása érdekében - számolt be a Reuters.

A Tajvani Szárazföldi Ügyek Tanácsa felszólította Kínát, hogy ismerje el, a két ország nem áll egymás alárendeltségében. Ez a felhívás válaszul született egy olyan kínai kormányzati jelentésre, amely élesen bírálta Tajvant. A tanács arra is ösztönözte Pekinget, hogy előfeltételek nélkül kezdjen párbeszédet Tajvannal. Céljuk az egészséges kapcsolatok és interakciók előmozdítása a két oldal között. A nyilatkozatot az Országos Népi Kongresszusnak címezték, amely Kína hivatalos parlamentje. Ezek a kijelentések azt firtatják a keleti nagyhatalomnál, hogy tulajdonképpen ismerje el függetlennek Tajvant, valamint tegyen le a bekebelezési terveiről.

Peking éppen ma jelentette be, hogy növelni fogja az ország hadikiadásait mintegy 7,2 százalékkal.

A lépés egyértelműen azt szorgalmazza, hogy a keleti nagyhatalom hadereje a jövőben még erősebben tudjon nyomást gyakorolni a saját szakadár tartományának tekintett szigetre. A kínai politika arra törekszik, hogy a békésen egyesüljenek a szigettel. Az elmúlt években viszont egyre többen egy lehetséges invázióra figyelmeztettek, különösen a volt amerikai képviselőházi elnök, Nancy Pelosi 2022-es tajpeji látogatását követően. Ezt Pekingben súlyos provokációnak vélték, valamint beavatkozásként a saját belügyeikbe.

Tajpej legfontosabb szövetségese az Egyesült Államok, a tajvani Demokratikus Progresszív Párt által vezetett kormányzat nagyban támaszkodik Washingtonra. Mind a nyugati nagyhatalom, mind a helyi politikai vezetés igyekszik olyan elrettentő erőt kiépíteni, amely elriasztja Kínát egy esetleges inváziótól Tajvan ellen. Különösen az elmúlt években lett fontos a Fehér Házban a térség kérdése, mivel meglátásuk szerint Peking felemelkedése veszélyezteti az Egyesült Államok hegemón szerepét a kulcsfontosságú indo-csendes-óceáni térségben. Többen attól tartanak, hogy ennek első lépése lehet egy Tajvan elleni blokád vagy invázió, amelyet katonai szakértők 2030-ig várnak.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Ceng Shou Yi/NurPhoto via Getty Images

RSM Blog

Mit kockáztatunk HR nélkül?

A vállalatok jelentős részének életében meghatározó szerepe van a HR tevékenységnek, mert a jól átgondolt HR stratégia támogatja a munkatársak, megtartását, motiválását, fejlesztését,

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem mese ez: rengeteg pénz hullik a magyarokra pillanatokon belül

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ukrán tank