Teljes a káosz a karibi országban - Már a repülőteret ostromolják a bűnbandák
Globál

Teljes a káosz a karibi országban - Már a repülőteret ostromolják a bűnbandák

Portfolio
Hétfőn felfegyverzett bandák próbálták elfoglalni Haiti fő nemzetközi repülőterét, tűzharcba keveredve a rendőrséggel és katonákkal - írta meg az AP News.

Haiti fő nemzetközi repülőtere, a Toussaint Louverture hétfőn erősen felfegyverzett bandák támadásának célpontjává vált. A repülőtér a támadás idején zárva volt, így utasok nem tartózkodtak ott, és a gépek sem közlekedtek. Az Associated Press újságírói tanúi voltak annak, hogy egy páncélozott teherautó próbálta megállítani a bandákat a kifutópályán. A támadás sikerességéről hétfő késő este nem érkezett hivatalos információ.

A múlt héten már voltak kisebb lövöldözések a repülőtér közelében, és a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a hétvége során fegyveres bandák rohamozták meg az ország két legnagyobb börtönét, több ezer rabot szabadítva ki. A haiti kormány 72 órás szükségállapotot hirdetett vasárnap esti kezdettel, és intézkedéseket terveznek a szökött rabok felkutatására.

Port-au-Prince városát becslések szerint akár 80%-ban is bandák ellenőrzik. Ezek a csoportok egyre összehangoltabban működnek együtt, és olyan célpontokat is megtámadnak, mint például a Központi Bank. Ariel Henry miniszterelnök Kenyába utazott, hogy az ENSZ-től kérjen segítséget.

A 11 milliós ország biztonságát mindössze 9 ezer rendőrnek kéne biztosítania, ugyanakkor a rendvédelmi szerveken belül is elharapózott a korrupció.

A büntetés-végrehajtási intézetből és a Croix-des-Bouquets-i börtönből összesen több mint négyezer rab szökött meg.

Jimmy Chérizier bandavezér (aki korábban maga is a rendőrség elit alakulatában szolgált) kijelentette, hogy meg fogja akadályozni Henry hazatérését és fel fogja számolni a főváros rendőri erőit.

Címlapkép: rendőrök Port-au-Prince utcáin 2022-ben. A fotón remekül látszódik, hogy már két éve is elégtelen felszereléssel kellett volna felvenniük a harcot a bűnbandákkal. A jobb oldali rendőr gépkarabélyán még irányzék sincs. A címlapkép illusztráció forrása: Guerinault Louis/Anadolu Agency via Getty Images

Holdblog

És ha kikapcsolják az internetet?!

HOLD After Hours. Problémamegoldó podcastünk újabb fejezetében Szabó Dáviddal tárjuk fel a bitcoin, az avokádók, a kapitalizmus, az AI, a négynapos munkahét és Rosenberg összes baját.... Th

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Bejelentette az IDF: megindult az Izrael elleni támadás
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
Irán háború Izrael szónok