Előfizetői tartalom

Olyan erőforráson dúl a csendes háború a nagyhatalmak között, amely a jövőben mindent átalakíthat

Régóta ismert tény, hogy India és Kína nem ápol egymással túl jó viszonyt. A rivalizálásnak számos területe van, a tengeri hajózási útvonalak ellenőrzésétől kezdve a hegyvidéki határvitákon át egészen az alapvető természeti erőforrásokhoz való hozzáférésig. Ez utóbbi az, amely egy kevésbé ismert pontja a két nagyhatalom közötti versenyfutásnak, pedig egyre fontosabb szerepet kaphat a jövőben. Peking eddig még nem villantotta meg az összes lehetőségét a tibeti és himalájai vízkészletek elzárásával, de ennek már csak a veszélye is arra kényszeríti Újdelhit, hogy alternatív megoldásokat keressenek. Ebben pedig egyelőre nem állnak túl jól.

Kína behozhatatlan geopolitikai előnye India és Kína egyaránt a legősibb civilizációkhoz tartoznak, a több ezer éves kultúrák egyik legfontosabb alapja pedig már a kialakulásuktól kezdve a vízellátottság volt. Kínában a Jangce (korábban Kék-folyó néven is ismert volt) és a Huangho (Sárga-folyó) adták a mezőgazdasági termeléshez elengedhetetlen erőforrás legnagyobb...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés