Előfizetői tartalom

Hatalomra kerülhet a szélsőjobb Európa egyik legbaloldalibb országában – Megállíthatatlan a radikálisok előretörése?

Portugáliában vasárnap előrehozott választásokat tartanak. A 10 milliós országban az 1974-es demokratikus átmenetet követő öt évtizedben a mérsékelt baloldal és a mérsékelt jobboldal lényegében egymást váltva kormányzott, most azonban az Európai Unió nyugati perifériájára is megérkezett a trend, ami a radikális jobboldali erők üstökösszerű megerősödését jelenti. Portugáliában a mindössze öt éve létrejött szélsőjobboldali Chega párt akár a szavazatok egyötödét is megszerezheti a választásokon, ezzel királycsinálóvá válhat, és akár kormányra is kerülhet.

Előrehozott választások

A portugál Szocialista Párt (PS) színeiben António Costa 2014 óta vezette miniszterelnökként az országot. 2022 januárjában meggyőző fölénnyel, 41,5 százalékkal nyert a pártja, tavaly novemberben azonban korrupciós botrány tört ki a hivatala körül. Bár Costát magát nem gyanúsították meg, több magasrangú munkatársát korrupció miatt vád alá helyezték, és a rendőrök razziát tartottak a miniszterelnöki rezidencián is. Costa úgy vélekedett, az események nem egyeztethetők össze a kormányfő integritásával, ezért beadta lemondását.

Hiába a 2022 eleji fölényes győzelem, a Szocialista Párt az akkori választások után durva lejtmenetet mutatott be, 2023 tavaszára pedig már legnagyobb riválisa, a Szociáldemokrata Párt (PSD) is beérte a közvélemény-kutatásokban. Utóbbi párt egyébként csak nevében szociáldemokrata, valójában konzervatív jobboldali ideológiát képvisel. 2022-ban mindössze 27,8 százalékot szerzett a választásokon, most azonban szinte minden felmérés azt mutatja, hogy hacsak egy orrhosszal is, de vezet a PS előtt a vasárnapi választásokhoz közeledve.

A mostani kampányidőszak azonban nem is elsősorban arról szól, hogy a két hagyományos, az országot immáron 50 éve gyakorlatilag felváltva vezető párt közül melyik nyeri meg végül a választást, hanem hogy március 10-e után hogyan tud majd működőképes kormány alakulni úgy, hogy a harmadik helyre várhatóan egy korábban komoly tényezőnek nem számító szélsőjobboldali párt fut be, amellyel egyik nagy párt sem akar koalíciót kötni.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés