Még mindig rejtély, hogy mivel támadták meg világszerte az amerikai diplomatákat
Globál

Még mindig rejtély, hogy mivel támadták meg világszerte az amerikai diplomatákat

MTI
Nem állapított meg agyi elváltozást, és károsodást egy átfogó tudományos vizsgálat az úgynevezett Havanna-szindrómában szenvedő, külszolgálatban dolgozó amerikai diplomáciai alkalmazottaknál - derül ki egy hétfőn megjelent tudományos közleményből.

Az amerikai egészségügyi minisztériumhoz tartozó Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) 5 éves vizsgálatsorozatának főbb megállapításait az Amerikai Orvostudományi Társaság folyóirata közölte. Eszerint az egészségügyi problémákkal küzdő kormányzati alkalmazottak esetében a részletes MRI-vizsgálatok nem találtak eltérést az agyi funkciókat tekintve hasonló pozícióban dolgozó, egészséges alkalmazottakhoz képest.

A kutatás ugyanakkor nem szolgált magyarázattal arra, hogy mi okozhatta az először 2016-ban Kubában felmerült egészségügyi problémákat, köztük fejfájást, alvás- és egyensúlyi zavarokat, valamint a gondolkodási képesség beszűkülését.

Leighton Chan, az NIH rehabilitációs egészségügyért felelős igazgatója, a kutatás egyik vezetője hangsúlyozta, hogy

az érintettek valódi tüneteket mutattak, és nagyon kemény időszakon mentek keresztül, a problémák sokszor munkaképtelenné tették őket, a zavarok kezelése pedig nagyon nehéz volt.

A kutatás másik vezetője, Louis French, a Walter Reed Katonai Egészségügyi Központ neuropszichológusa - annak ellenére, hogy egyelőre nincs magyarázata az egészségügyi problémáknak - hírnek nevezte, hogy hosszú távú szervi elváltozást nem állapítottak meg.

Az első, Kubából származó esetek után több száz amerikai alkalmazott jelzett egészségi problémákat a világ számos országában működő amerikai diplomáciai képviseletekről. Összesen 96 országban 1500 esetben indult vizsgálat, bár ezek egy részénél kizárták, hogy az úgynevezett Havanna-szindrómáról lenne szó. Érdemes megjegyezni, hogy az amerikai külügyminisztérium ma már nem használja a Havanna-szindróma kifejezést, hanem hivatalosan "rendellenes egészségi jelenségként" (anomalous health incident) utal az esetekre.

Korábban felmerült a gyanú, hogy valamiféle sugárzó anyag behatásáról van szó az Egyesült Államok nemzetközi versenytársai és ellenfelei részéről, de ezt az amerikai hírszerzés vizsgálata 2023-ban közzétett vizsgálati jelentésében kizárta.

Az úgynevezett Havanna-szindrómában szenvedő kormányzati alkalmazottakról Joe Biden elnöksége elején, még 2021-ben aláírt egy törvényt Helping American Victims Afflicted by Neurological Attacks (HAVANA) Act néven, amely többi között anyagi kártérítésről rendelkezett. Az érintett diplomáciai alkalmazottak 100 és 200 ezer dollár közötti összeget kaphattak.

Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
orosz-ukran-haboru-tank-harckocsi-pancelos-T-72-gyakorlat-ukrajna-oroszorszag