Mintha csak Putyin győzelmére vártak volna: újabb területet készülhetnek annektálni az oroszok
Globál

Mintha csak Putyin győzelmére vártak volna: újabb területet készülhetnek annektálni az oroszok

Portfolio
Úgy tűnik, hogy nem hagyja abba Oroszország a területeinek növelését, most viszont nyugat helyett dél felé bővülnének – írja a Reuters.

A Georgia nemzetközileg elismert területét képező Dél-Oszétia vezető tisztségviselői felvették a kapcsolatot Moszkvával, hogy egy esetleges oroszországi csatlakozásról tárgyaljanak.

Mindezeket a kérdéseket Oroszországgal szorosan egyeztetve vitatjuk meg, figyelembe véve kétoldalú kapcsolatainkat és szerződéseinket

– idézte az orosz állami RIA Novoszti Alan Alborovot, a dél-oszétiai parlament elnökét. A téma akkor merült fel, amikor azt firtatták egy kérdésben, hogy lesz-e népszavazás a terület csatlakozásáról Oroszországhoz. Hozzátette, hogy akkor kerülhet sor ilyenre, amikor mindkét fél egyetért a referendum szükségességéről. Alan Gaglojev, Dél-Oszétia vezetője már tavaly is kifejtette reményét, hogy a terület csatlakozhat majd a jövőben Moszkva teljes ellenőrzése alá.

Az erősen függő viszony miatt elképzelhetetlen, hogy ezek a felvetések ne a Kremlből érkezzenek meg a helyi politikusokhoz.

Dél-Oszétia 1992-ben egy véres polgárháborúban lett kvázi független állam, amikor a térség oroszbarát fegyveresei összecsaptak a kaukázusi országgal, Georgiával. Később 2008-ban a harcok kiújultak, aminek következtében Moszkva elismerte a szakadár területet függetlenként. Ezzel együtt a még a Szovjetunió szétesését követő konfliktusok egyikeként lényegében függetlenedő Abháziát is hasonlóan értékelte az orosz vezetés. Dél-Oszétia már korábban is tulajdonképpen teljesen levált a kaukázusi országról, az ötnapos háború éppen azért robbant ki, mert Tbiszili véget szeretett volna vetni ennek a helyzetnek, ezért katonai akciót indított.

Oroszországon kívül Venezuela, Nicaragua, Nauru és Szíria is elismerte őket függetlennek.

A két terület lényegében a kvázi leválásától kezdve egyértelműen Moszkva a legnagyobb támogatójuk. A Nyugat rendszeresen azzal vádolja a Kremlt, hogy már mostanra is lényegében Oroszországhoz csatolták ezeket a területeket. Georgia egyik legfontosabb célja, hogy a kiszakított részek felett újra felügyeletet tudjon nyerni.

Jelenleg Abházia „hivatalos” csatlakozásáról nincs szó, ám nem kizárható, hogy hamarosan a Fekete-tenger partján fekvő terület Oroszországhoz csatolása is a közbeszéd részét fogja jelenteni.

Címlapkép forrása: Uriel Sinai/Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
kanyaró rubeola mumpsz vakcina