Hatalmas fordulat jöhet egy uniós országban? - Lemondott a kormányfő, elindulhat a lavina
Globál

Hatalmas fordulat jöhet egy uniós országban? - Lemondott a kormányfő, elindulhat a lavina

Portfolio
Írország miniszterelnöke, Leo Varadkar bejelentette lemondását, miután egy nőnapra időzített alkotmánymódosító népszavazáson csúnya vereséget szenvedett a Fine Gael, a Fianna Fáil és a zöldek koalíciójából álló kormánya. Varadkar a Fine Gael párt vezetésétől is visszalép, azonban tervei szerint hatalmon marad addig, amíg áprilisban meg nem választják pártja új vezetőjét, egyben Írország következő miniszterelnökét.

Leo Varadkar a kormányülést követően, helyi idő szerint délben állt Dublinban a kamerák elé, hogy bejelentse: távozik az ír kormány éléről - számol be az Irish Times.

A beszéde végére elérzékenyülő Varadkar elmondása szerint az ország vezetése és a kormányon töltött ideje "élete legkiteljesítőbb időszaka volt", lemondásának pedig van személyes és politikai oka is. Búcsúzóul kiemelte kormányzásának érdemeit: a teljes foglalkoztatottság elérését, a megszorításokból való kilábalást, a világjárvány átvészelését, és a Brexit-folyamat során a "kemény határ" elkerülését említette a Nagy-Britanniához tartozó Észak-Írország és Írország között.

A következő kormányt az ír parlament fogja megválasztani, fejét pedig valószínűleg a Fine Gael párt következő vezetője fogja adni. A kormánykoalíció többi pártját, a Fianna Fáilt és a Zöld Pártot előző este tájékoztatta döntéséről Varadkar.

A politikus az első nyíltan meleg ír miniszterelnökként 2017 és 2020 között már vezette az évtizedekkel ezelőtt még a katolikus egyház által dominált Írországot,

illetve a 2020-as választás után a korábbi legfőbb riválissal, a Fianna Fáillal kötött koalíciós egyezmény keretében 2022-ben tért vissza miniszterelnökként.

A félig indiai származású Varadkar döntését egy szerinte "kettő nyaklevessel" felérő kudarc előzte meg: a másfél héttel ezelőtti nőnapi népszavazás során ugyanis a kormány által javasolt mindkét alkotmánymódosító javaslatot leszavazták az írek. Emellett a párt valamennyi szintjén egyre nagyobb nyugtalanság volt tapasztalható a Fine Gael közvélemény-kutatási eredményei miatt, illetve 11 parlamenti képviselőjük is bejelentette, hogy a következő választáson nem indul újra.

Ezáltal a júniusi helyhatósági és európai parlamenti választásoknak új vezetővel vág neki a Fine Gael, aki az esélylatolgatások szerint Simon Harris felsőoktatási miniszter, Simon Coveney vállalkozási miniszter, Paschal Donohoe közkiadásokért felelős miniszter vagy Helen McEntee igazságügyi miniszter lehet.

A lemondás után előreláthatólag egyre többen fognak mielőbbi parlamenti választást követelni, amely a következő egy éven belül esedékes.

Az ezt követelők között pedig feltételezhetően ott lesz a felmérések alapján első helyen álló baloldali nacionalista Sinn Féin párt Mary Lou McDonald vezetésével.

Az évtizedekkel ezelőtt az ír egységért küzdő IRA terrorszervezet politikai szárnyaként elhíresült, azóta mérséklődő Sinn Féin hatalomra kerülése óriási történelmi jelentőséggel bírna.

Címlapkép: Leo Varadkar kormányfő a médiának nyilatkozik a népszavazás után 2024. március 9-én Dublinban, Írországban. Címlapkép forrása: Charles McQuillan/Getty Images

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
abortusz usa terhességmegszakítás tüntetés