Kulcsfontosságú választások Amerikában: Trump ismét fitogtatta az erejét, de vannak intő jelek
Globál

Kulcsfontosságú választások Amerikában: Trump ismét fitogtatta az erejét, de vannak intő jelek

Portfolio
Tegnap újabb államokban tartottak előválasztásokat mind a republikánusok, mind a demokraták az Egyesült Államokban, annak ellenére, hogy már múlt héten bebiztosította a jelöltségét mindkét elnöki várományos. A legnagyobb figyelem ezúttal Ohióra összpontosult, ugyanis ott csapott össze a republikánusok Donald Trumpot támogató szárnya a párt régivágású, mérsékeltebb irányvonalát képviselő csoportjával. Bár mindenhol győzedelmeskedett Trump és a hivatalban lévő demokrata elnök, Joe Biden, néhány figyelmeztető jel továbbra sem hagyhatja őket nyugodni a novemberi választás előtt.

Tegnap öt államban, Arizonában, Illinois-ban, Ohióban, Kansasben és Floridában folytatódott az amerikai előválasztás. A demokratáknál az inkumbens Joe Biden mindenhol főlényes győzelmet tudhatott magáénak, Floridában ráadásul meg sem tartották a voksolást, hanem automatikusan Bidennek osztották ki az állam delegáltjait. Az AP összesítése szerint Biden Ohióban a demokrata előválasztók 87 százalékát győzte meg, azonban intő jel lehet számára, hogy a kevésbé ismert minnesotai képviselő, Dean Phillips, aki már felfüggesztette elnökválasztási kampányát, így is 13 százaléknyi voksot zsebelt be.

Kansasben sem lehet felhőtlen Biden öröme, miután 84 százalékos eredménye mellett

az "egyik feltüntetett jelölt sem" opció tíz százalékot kapott.

Arizonában, amit 1996 után először zsebelt be demokrataként Biden a 2020-as elnökválasztáson, a voksok közel 90 százalékát szerezte meg (ahogy Illinois-ban is). A demokrata elnök a kulcsfontosságú csatatérállamnak tartott Arizonában jelenleg jókora, több mint öt százalékpontos lemaradással küzd Trumppal szemben. Így nem véletlen, hogy nemrég itt és más nyugati államokban, köztük a Biden számára szintén elengedhetetlen Nevadában kampányolt az elnök a latinók szavazatára fókuszálva.

A republikánusoknál szintén érkezett jó pár protestszavazat

a párt várható elnökjelöltjével, Donald Trump korábbi elnök ellen. Ohióban – Trump közel 80 százalékával szemben – a versenyből már kiszállt Nikki Haley 14 százaléknyi voksot szerzett, ahogy Illinois-ban, Floridában és Kansasben is (utóbbi államban ráadásul 16 százalék ikszelt Haley-re, Arizonában pedig majdhogynem 19 százalék). 2020-ban picivel több mint tízezer szavazaton (0,3 százalékponton) múlt Biden győzelme a Grand Canyon államban, így idén mindkét jelöltnek le kell hajolnia az összes, nem őt preferáló arizonai szavazatáért.

A Politico kiemeli, hogy a Joe Bident négy éve a Fehér Házba repítő kertvárosi szavazórétegen belül Trump csaknem tíz százalékponttal alulteljesített a mostani előválasztáson: az ohiói Columbus, továbbá Kansas City vonzáskörzetében, illetve az arizonai Maricopa megyében a szavazatok csupán 70, illetve 74 százalékára tett szert, ami kisebb figyelmeztető jelzésként fogható fel a Biden ellen vezetésre álló volt elnök számára.

Viszont egy párton belüli vezető pozícióját megerősítő hírnek igazán örülhet Trump: az ohiói republikánus szenátori előválasztáson az általa támogatott Bernie Moreno vitte a pálmát a szavazatok kicsivel több mint felével, maga mögé utasítva a mérsékeltebb Matt Dolant (30,5%). Utóbbi jelöltet a régivágású republikánus irányvonal több képviselője is támogatásáról biztosította, többek közt Ohio jelenlegi kormányzója, valamint az állam korábbi szenátora is, de mindhiába.

Mivel nagy eséllyel

az ohiói szenátorválasztás döntheti el ősszel, hogy a washingtoni szenátusban melyik pártnak lesz többsége,

az inkumbens Sherrod Brownon van a fél ország szeme, hogy megvédje a hajszálon múló demokrata fölényt a Kongresszus felsőházában. A demokraták a hírek szerint a Trump-párti Moreno győzelmében bíztak, abban a reményben, hogy egy radikálisabb jelölttel szemben jobban szerepelne Brown az inkább republikánusok felé hajló államban (ezért Moreno kampányát meg is tolták egy Trump-pártiságát hangsúlyozó reklámkampánnyal a republikánus előválasztás utolsó hetére időzítve). A kérdés az, hogy Moreno a Trump által pártfogolt, de végül kudarcot valló jelöltek sorába fog beállni novemberben, vagy nem (mint a 2022-ben alulmaradó arizonai Kari Lake és Blake Masters, a georgiai Herschel Walker vagy Mehmet Oz Pennsylvaniában).

Címlapkép: Donald Trump republikánus elnökjelölt és volt amerikai elnök elhagyja a színpadot a kampánygyűlése végén 2024. március 9-én a Georgia állambeli Rome-ban. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
orosz ukrán háború konfliktus katona helikopter repülő légierő fegyveres mi-24 stock