Szakértők: nagyon úgy tűnik, hogy újabb európai országban játszaná el Moszkva az ukrajnai forgatókönyvet
Globál

Szakértők: nagyon úgy tűnik, hogy újabb európai országban játszaná el Moszkva az ukrajnai forgatókönyvet

Portfolio
Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) védelmi elemzőintézet szerdai jelentése arról ír, hogy az oroszbarát moldovai autonóm terület, Gagauzia vezetőjének legújabb nyilatkozatai nagyon emlékeztetnek azokra az orosz állításokra, amelyek az Ukrajna elleni 2022-es inváziót megelőzték.

Evghenia Guțul, a Gagauz Autonóm Terület Moszkva-barát vezetője nemrég Oroszországban járt, ahol Vlagyimir Putyinnal is találkozott.

Szerdán megjelent vele egy interjú az Orosz Izvesztyija lapban, ahol azt mondta,

azt szeretné, ha Gagauzia védelmet kapna Oroszországtól,

hogy a gagauz lakosok jogot kapjanak a virágzó élethez, hogy a gagauz gazdák exportálhassák termékeiket Oroszországba, és hogy a terület olcsóbban kapja az orosz gázt.

Guțul azt állította,

Gagauzia nem akarja elhagyni Moldovát, de azt elvárja, hogy elismerjék az autonóm terület különleges jogi helyzetét, ami azt is magában foglalja, hogy Gagauzia akár ki is szakadhat Moldovából.

A gagauz elnök korábban többször felemlegette, hogy a tavaly májusi megválasztása óta nem kapott helyett a moldovai kormányban, holott erre az alkotmány kötelezi a kabinetet. Maia Sandu Nyugat-barát moldovai elnök erre azt felelte, addig nem írja alá a kinevezést, amíg az ügyészség ki nem vizsgálja a gagauz választások kapcsán felmerült korrupciós és megvesztegetési eseteket.

Gagauziát egy török eredetű nép, a gagauzok lakják, de a Szovjetunió ideje alatt teljesen eloroszosodtak, és ma is Oroszország felé orientálódnak.

Az ISW szerint az, hogy Guțul azt mondja, a moldovai kormány nem ismeri el Gagauzia különleges jogi státusát, hasonlít az orosz vezetés 2022 előtti kijelentéseire, melyek szerint az ukrán kormány nem ismeri el a Donyecki és Luhanszki Népköztársaság minszki egyezményekben garantált különleges jogi helyzetét. Moszkva többször kijelentette, részben az „kényszerítette” az Ukrajna elleni invázióra, hogy Kijev nem tartotta be a minszki egyezményekben foglaltakat.

Február 28-án a Moldovából már a Szovjetunió szétesésekor kiszakadt, és azóta orosz bábállamként működő Dnyeszter Menti Köztársaság hivatalosan védelmet kért Oroszországtól. A защита (zasíta), azaz védelem az ISW szerint megengedi azt az értelmezést, hogy itt katonai értelemben vett védelemről van szó.

Az, hogy mind Gagauzia, mind Transznisztria a защита kifejezést használta, továbbá az, hogy az általuk használt narratíva nagyon emlékeztet arra, amilyen narratívát Oroszország Ukrajna kapcsán a minszki egyezmények körül folytatott, arra utalnak, hogy

a Kreml párhuzamosan erősíti a két, Moldován belüli oroszbarát terület Moldova-ellenes törekvéseit egy olyan hibrid hadviselés részeként, melynek célja az ország belső destabilizálása

– írja az ISW.

A témáról mi is írtunk korábban:

Címlapkép forrása: Pierre Crom/Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Ukrán  légvédelem Odessza