Hatalmas fegyver van Kína kezében – Felismerték, hogy a felelőtlenség könnyen ellenük fordulhat
Globál

Hatalmas fegyver van Kína kezében – Felismerték, hogy a felelőtlenség könnyen ellenük fordulhat

Portfolio
Kína elkezdett másként gondolkodni a határokon átnyúló vízgazdálkodásról. Ennek oka, hogy a regionális béke és együttműködés előmozdításának eszközeként használja azt fel, nem kizárólag a saját érdekeinek érvényesítését tartja szem előtt – tudósított a The Diplomat.

Kínát gyakran nevezik „Ázsia víztornyának”, mivel a területéről eredő tizenhat nagy folyó közel hárommilliárd embert lát el édesvízzel Ázsiában. Ez a tény jelentős befolyást biztosít Kínának a régió vízpolitikájának alakításában. Korábban gyakran azzal vádolták Pekinget, hogy visszaélt a folyók felső szakasza feletti dominanciával és kevés figyelmet fordított az alsó szakasznál fekvő országok igényeire. A fenntartható fejlődés és a regionális stabilitás közötti kapcsolat egyre fontosabbá válik, ez pedig arra sarkallhatja a kínai döntéshozókat, hogy az vízgazdálkodást béke és együttműködés előmozdításának eszközeként használja.

A megújuló energiák felé való elmozdulás globális trendje, amelyben Kína vezető szerepet kíván betölteni, új dimenziót ad a határokon átnyúló vízgazdálkodásnak.

A Mekong folyón megépült projektek jelentős változást hoztak a Mekong alsó szakaszán fekvő országokkal ápolt kapcsolatokban. A 2004-ben Thaiföldön tiltakozások robbantak ki, mivel a helyiek kritizálták az egyik tervezett gátprojektet Dél-Kínában. Az aggodalmak ellenére a helyi vezetések együttműködnek Kínával a fejlesztésekben, mivel ezeknek köszönhetően lehet ellátni a növekvő energiaigényt. Különösen Indiával lett feszült a viszonya Pekingnek a határon átnyúló vízkészletek miatt. A konfliktust egyes elemzők néha „vízháborúnak” is neveznek. A kínai-pakisztáni gazdasági folyosó létrehozása óta Újdelhi többször is megvádolta Kínát azzal, hogy beavatkozik az indiai-pakisztáni vízügyi vitákba.

Egy évtizeddel ezelőtti kutatás szerint Kína vízdiplomáciája intézményi korlátok miatt maradt fejletlen. A határ menti vizeket különböző állami funkcióknak tekintették, mint például öntözés vagy halászat, ami szakaszos kezelést eredményezett. Nemzetközi szinten pedig Kína részvétele korlátolt volt többoldalú vízi és környezetvédelmi együttműködésekben. 2024-re jelentős javulást tapasztalunk ezen a területen Peking részéről. Bár

még mindig nincs egységes állami ügynökség a vízdiplomácia koordinálására, de a kkínai ülügyminisztérium aktívabb szerepet vállal a témában.

A Lancang-Mekong Együttműködés aláírása fontos lépés volt 2017-ben, ennek a második ötéves cselekvési tervét (2023-2027) jelenleg is végrehajtják. A szerződés magas szintű politikai-biztonsági párbeszédet és sok más területen való együttműködést foglal magába, így elkerülhetetlen az érintettek folyamatos kommunikációja. Közép-Ázsia irányában, Kína Oroszországgal és más posztszovjet országokkal folytat tárgyalásokat. Az Övezet és Út kezdeményezés (Belt and Road Initiative - BRI) keretén belül pedig Délkelet-, Központ- és Dél-Ázsia egyes részein racionalizálták és integrálták a határ menti vizek kezelését nagyszabású fejlesztési projektekbe.

Kína globális ambíciót is veszélyeztetik a térségi konfliktusok, a negyedik éve tartó mianmari polgárháború pedig megmutatta, hogy ez mekkora károkat tud okozni Pekingnek. A döntéshozók felismerték, hogy bár hatalmas befolyásuk van az ázsiai vízellátásban, ezzel mégsem élhetnek vissza, mivel további súlyos konfliktusokkal veszélyezteti a kínai hatalmat.

Címlapkép forrása: Wang Lei/China News Service via Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
izrael tűzszünet megállapodás