Saját pártjából sürgetik a republikánus házelnök távozását Amerikában
Globál

Saját pártjából sürgetik a republikánus házelnök távozását Amerikában

MTI
Az amerikai képviselőház házelnökének elmozdítására irányuló indítványt tett egy republikánus képviselő, miután a kongresszus alsóháza pénteken megszavazott egy 1200 milliárd dollárról szóló költségvetési indítványt.

A szavazással sikerült elkerülni az amerikai kormányzati intézmények részleges leállását, miután a törvény a pénzügyi év, azaz szeptember végéig biztosítja a forrásokat védelmi, belbiztonsági, oktatási és egészségügyi célokra.

Mike Johnson republikánus házelnök a határidő előtt néhány órával terjesztette szavazásra a hat költségvetési előirányzatból álló jogszabálycsomagot, amelyre pártja képviselőinek többsége nemmel szavazott, de demokrata szavazatokkal megkapta a szükséges többséget.

Marjorie Taylor Greene, a Republikánus Párt konzervatív szárnyához tartozó képviselő jelezte, hogy - élve képviselői jogával - a házelnök eltávolítását kezdeményezi.

Újságírók előtt megjegyezte ugyanakkor, hogy a kezdeményezés jelzés Mike Johnson felé, de nem ragaszkodik a gyors szavazáshoz.

Bob Good, a képviselőházi republikánusok konzervatív szárnyának vezetője ugyanakkor elismerte, hogy a házelnöknek nagyon szűk republikánus többség mellett kell biztosítania a törvényhozás működőképességét.

A republikánusoknak néhány szavazatnyi többsége van az összesen 435 tagú alsóházban, amely április 19-től tovább csökken, miután Mike Gallagher képviselő - családjával történt megbeszélésre hivatkozva - a héten bejelentette, hogy visszaadja mandátumát.

A republikánus képviselők konzervatív csoportja a költségvetési voksolás után amiatt bírálta a házelnököt, hogy nem várta ki a szabály szerinti 72 órát a törvényjavaslat előterjesztése és a szavazás között. A tartalmi kérdéseket illetően helytelenítették, hogy a beterjesztett javaslat a források biztosításának fejében nem tartalmazott előírást a szövetségi hatóságok számára a határőrizet szigorú végrehajtására.

Mike Johnson házelnök szerint az elfogadott költségvetési előirányzat fontos republikánus célokat tartalmazott, úgymint egyes kormányzati kiadások csökkentését, köztük bizonyos támogatások megvonását a nem kormányzati szervezetektől (NGO), a külföldi segélyek összegének mérséklését, valamint tilalmat a külügyminisztérium számára, hogy az Egyesült Államok külföldi képviseleteinek épületei elé hivatalos lobogókon kívül más zászló is kikerülhessen.

A demokraták a költségvetési törvények elfogadását követően többek között amiatt hangoztatták elégedettségüket, hogy kimaradt belőle a határőrizetre vonatkozó szigorítás, és hogy gyermekek ellátására, valamint klímavédelmi célokra pluszforrásokat biztosít.

A képviselőház szombattól kéthetes ülésezési szünetet tart, így a házelnök elmozdítására vonatkozó indítványról is csak később születhet döntés a republikánus képviselők részéről.

Címlapkép forrása: Kevin Dietsch/Getty Images

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
mq-9 reaper drón stock