Megérkezett Moszkva kemény válasza szövetségese váratlan pálfordulására

Portfolio
Oroszország immáron 2026 augusztusáig halasztotta két Sz-400-as légvédelmi rendszer szállítását Indiának - számolt be az ISW.

A The Economic Times értesülései szerint Oroszország a gyártási korlátokra és az ukrajnai konfliktus következményeként megnövekedett belföldi igényre hivatkozva halasztja el a szállítást.

Az eredeti megállapodás szerint öt századnyi Sz-400-as légvédelmi rendszer szállítását tervezték, melyből három már megérkezett Indiába.

Azonban a fennmaradó két század leszállítása immáron 2026 augusztusáig húzódhat.

Az ISW feltételezése szerint a késedelem okai között szerepel az orosz városok és stratégiai létesítmények védelmének megerősítése a kiújult ukrán dróntámadásokkal szemben, ami feltehetően átcsoportosításra kényszeríti a szűkös orosz erőforrásokat. Emellett Oroszországnak korlátozott lehet a kapacitása az exportra szánt légvédelmi rendszerek gyártására.

Az indiai-orosz kapcsolatokban bekövetkező feszültség is közrejátszhat a késleltetésben. India döntése, hogy nem fogadja a kikötőiben az orosz olajszállító tartályhajókat a másodlagos nyugati szankciókkal kapcsolatos aggodalmak miatt, valószínűleg befolyásolta Oroszországot az újabb halasztás melletti döntésében.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF