Meglepetés a szomszédban: Fico embere csak a második helyen végzett a szlovák elnökválasztáson
Globál

Meglepetés a szomszédban: Fico embere csak a második helyen végzett a szlovák elnökválasztáson

Portfolio
A vártnál sokkal jobban szerepelt, és 42,51 százalékos eredménnyel sima győzelmet aratott Ivan Korčok EU-párti volt külügyminiszter a szlovák elnökválasztás szombaton rendezett első fordulójában nem hivatalos, de 100 százalékos feldolgozottságú eredmények szerint.

Az Új Szó azt írja, Peter Pellegrini, a szlovák parlament jelenlegi elnöke, korábbi miniszterelnök 37,02 százalékot szerzett, így Ivan Korčok és ő jutnak be a második fordulóba.

A harmadik helyen Štefan Harabin, a legfelsőbb bíróság korábbi elnöke végzett 11,73 százalékkal, akit a magyar jelölt, Forró Krisztián követ 2,9 százalékkal. Igor Matovič korábbi miniszterelnök 2,18 százalékot szerzett. A további indulók és eredményeik: Ján Kubiš – 2,03 százalék, Patrik Dubovský – 0,71 százalék, Marian Kotleba – 0,56 százalék, Milan Náhlik – 0,13 százalék.

Forró Krisztián 36,48 százalékos eredménnyel végzett a Komáromi járásban, és minimális előnnyel, de behúzta a Dunaszerdahelyi járást is – itt 34,19 százalékot szerzett, míg Korčok 32,76 százalékot.

A független jelöltként induló, EU-párti Ivan Korčok mögött három ellenzéki párt is felsorakozott: a Progresszív Szlovákia (PS), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), valamint a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH).

Peter Pellegrini mellett áll a Robert Fico-féle kormánykoalíció két nagyobbik pártja, a Smer-SSD (Irány – Szlovák Szociáldemokrácia) és a Hlas-SD (Hang – Szociáldemokrácia). Pellegrini korábban maga is a Smer tagja volt, majd kilépett abból, és új pártot alapított, de a tavalyi parlamenti választások után ismét egymásra találtak Ficóval.

A közvélemény-kutatásokban fej fej mellett haladt a két jelölt, de a felmérések átlaga alapján Pellegrinit várták inkább az első helyre. Az utolsó kutatások átlaga alapján Fico jelöltje 36,1 százalékot, az Európa-párti ellenzéké 34,5 százalékot szerzett volna.

Ehhez képest Korčok győzelme meglepő, ahogy a közte és Pellegrini között lévő több mint 5 százalékpontos különbség is.

Nagy kérdés, hogy a második fordulóban kihez állnak a többi jelölt hívei, elsősorban a 11,73 százalékot szerzett Štefan Harabiné. Harabint a mečiarista idők képviselőjének tartják, önmagát keresztény és nemzeti jelöltnek nevezi. Öt évvel ezelőtt már egyszer nekifutott a választásnak, akkor 300 ezernél is több szavazatot szerzett, de nem jutott be a második körbe.

A szlovák elnökválasztásról ebben a cikkünkben írtunk részletesen:  

Címlapkép: Ivan Korčok a választás estéjén. Forrás: Zuzana Gogova/Anadolu via Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Ukrán  légvédelem Odessza