Ismét a vádlottak padján Donald Trump - Megmenekült a volt elnök ingatlanbirodalma?
Globál

Ismét a vádlottak padján Donald Trump - Megmenekült a volt elnök ingatlanbirodalma?

Portfolio
Donald Trump volt amerikai elnök nemrég érkezett meg arra a New York-i bíróságra, amely a Stormy Daniels felnőttfilmesnek fizetett hallgatási pénzzel kapcsolatos ügyét tárgyalja. A mai meghallgatáson kiderülhet, hogy mikor fog indulni a republikánus elnökjelölt összesen négy büntetőperében a legelső tárgyalás. Közben a mai nap volt a határideje annak is, hogy Trump egy másik ügyben rá kiszabott közel félmilliárd dollárt egyben kifizesse. Itt óriási fejlemény történt: a fellebbviteli testület 175 millió dollárra csökkentette a megtérítendő összeget, amelyhez 10 napon belül kell kezest találnia.

Megérkezett a New York-i állami bíróságra Donald Trump, aki a CNN élő tudósítása szerint az épületbe lépéskor annyit mondott csak:

"Ez egy boszorkányüldözés. Ez egy humbug."

Ma abban a 34 vádpontban indított büntetőügyben tartanak meghallgatást, amelyben üzleti csalással és kampányfinanszírozási szabályok megszegésével vádolják Trumpot. A gyanú szerint jogi kiadásként papírozta le azt a 130 ezer dollárt, amit a 2016-os választások előtt állítólag azért fizetett a felnőttfilmes Stormy Danielsnek, hogy a nő titokban tartsa viszonyukat. Ugyanebből a megfontolásból Trump akkori ügyvédje, Michael Cohen további 150 ezer dollárt intézett egy másik nőnek szintén titoktartásért cserébe, Cohen maga pedig mindezért 420 ezer dollárt kapott Trumptól több összegben.

A büntetőper eredetileg ma kezdődött volna, azonban annak kezdetét legalább harminc nappal elhalasztották.

Erre azért került sor, mert a szövetségi ügyészi hivatal március eleje óta több mint 100 ezer oldalnyi iratot juttatott át a feleknek, potenciálisan új bizonyítékokat szolgáltatva. Ezek abból a nyomozásból származnak, amelyet szövetségi ügyészek Michael Cohen ügyvéd ellen folytattak 2018-ban, és végül vádat is emeltek ellene a hallgatási pénz ügyében. 

Cohen akkor bűnösnek vallotta magát, és várhatóan ő lesz a koronatanú a New York-i büntetőeljárásban is, miután a bíró nem adott helyet a korábbi elnök indítványának, hogy Daniels és Cohen se tanúskodhasson az ügyben. A mai tárgyaláson, amelyen fény derülhet a tárgyalás kezdő dátumára, a bíró az újonnan szerzett dokumentumokkal kapcsolatban hallgatja meg a feleket, miután legutóbb arra kérte őket, hogy készítsenek részletes idővonalat a szövetségi ügyészeknek benyújtott kérvényeikről és a megszerzett anyagok átvételéről.

Egy ettől független, polgári csalási ügyben Trumpnak máig van ideje teljes összegben megtéríteni 454 millió dollárnyi pénzbüntetést,

vagy egy ezt biztosító, magáncégtől szerzett kezességi nyilatkozatot kell letennie a bíróság elé. Trumpot azért találták bűnösnek, mert túlbecsülte saját és ingatlanvagyonának értékét, hogy jobb hitelfeltételekhez jusson. Emellett az ügyben szintén érintett fiait is fejenként több mint 4 millió dollár törlesztésére kötelezték, így

kamattal együtt a büntetésük összesen 464 millió dollárra rúg.

Egy korábbi bírósági beadványban Trump ügyvédei arra kérték az állami fellebbviteli bíróságot, hogy halassza el az ítélet végrehajtását a kirótt összeg "túlzó" mértéke miatt. Továbbá azt ajánlották fel, hogy az exelnök a fellebbezés lezárultáig egy kisebb összegű, 100 millió dollár értékű kezeslevelet helyezhetne letétbe.

Trump fellebbezésével kapcsolatban pont a másik ügyben zajló tárgyalás közben robbant a hír, hogy

a testület 175 millió dollárra csökkentette a büntetés összegét,

amelyet vagy egy összegben kell megtéríteni a volt elnöknek, vagy egy kezest kell találnia, aki biztosítékért cserébe átvállalná helyette a fizetési kötelezettséget. A bíróság erre tíz napot adott Trumpnak, a döntésnek hála pedig

a volt elnök megúszhatja azt, hogy a New York-i ügyészség elkezdje befagyasztani a számláit vagy lefoglalni az ingatlanjait.

Mindenesetre Trump a mai bírósági megjelenésére is időzített egy újabb adománygyűjtő kampánylevelet, amelyet támogatóinak küldött ki.

Az épp bíróságon tartózkodó politikus a közösségi oldalán úgy reagált a fellebbviteli bíróság ítéletére, hogy

"A fellebbviteli testület döntését be fogjuk tartani, és kezességi nyilatkozatot vagy azzal egyenértékű értékpapírokat vagy készpénzt fogunk letétbe helyezni. Ez is mutatja, hogy mennyire nevetséges és felháborító volt Engoron eredeti döntése a 450 millió dollárról"

- hivatkozott a volt ingatlanmogul az ügyben elsőfokon eljáró bíróra, Arthur Engoronra.

A republikánus elnökjelölt ellen összesen 88 vádpontban indított négy büntetőügy legfrissebb fejleményeiről ide kattintva olvashatnak többet.

Címlapkép: Donald Trump volt amerikai elnök ül a tárgyalóteremben a New York-i Legfelsőbb Bíróságon zajló polgári peres csalási perében 2024. január 11-én New Yorkban. Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
palesztina