Végső leszámolásba kezdett Oroszország: megindultak legmodernebb hiperszonikus fegyverei
Globál

Végső leszámolásba kezdett Oroszország: megindultak legmodernebb hiperszonikus fegyverei

Portfolio
Az Ukrán Biztonsági Szolgálat forrásai szerint Oroszország a Krímből indított két rakétát Kijevre, amelyeket bár az ukrán légierő lelőtt, de a törmelék öt embert megsebesített és épületeket rongált meg. A legújabb információk szerint Moszkva az SzBU központi irodáit célozta, és Oroszország legmodernebb, hiperszonikus fegyverét vetette be a támadásban - közölte a Kyiv Post.

A Kyiv Post forrásai szerint a rakéták azokat a helyiségeket célozták meg, ahol magas rangú SBU-tisztviselők tartózkodtak.

Az ukrán légierő közleménye szerint a rakéták nem érték el céljukat, a Kijev környéki légvédelem ugyanis megállította a támadást. A Kyiv Post beszámolója szerint a légvédelmi szirénák ukrán idő szerint körülbelül 10:30 körül szólaltak meg, majd nem sokkal később két erős detonáció hallatszódott. A lehulló törmelék így is 2 épületet megrongált, öt ember pedig megsebesült az incidensben.

Más beszámolók azt írják, hogy nem volt légiriadó a támadás előtt, mivel a hiperszonikus fegyverek kevesebb, mint 3 perc alatt tették meg az utat a Krím és Kijev között. Ez alapján - no meg a közösségi médiába felkerült felvételek szerint az Oroszország által kilőtt rakéták 3M22 Cirkon hiperszonikus cirkálórakéták voltak.

A hiperszonikus fegyverek amellett, hogy a hangsebesség minimum ötszörösének (Mach 5 – 6174 km/h) elérésére képesek, a legtöbb ilyen fegyverrendszer képes a röppályájának módosítására is, ezért a jelenleg működőképes rakétavédelmi rendszerekkel azinte lehetetlen őket elfogni. Emellett felszerelhetők akár nukleáris robbanófejekkel is.

A tengeri indítású 3M22 Cirkon rakéta hatótávolsága 1000-1500 kilométer között mozog, sebessége pedig a Mach 8-at is elérheti. Sorozatgyártása 2021-ben indult, Ukrajnában 2023-ban vetették be először, igaz, akkor vagy célt tévesztett, vagy lelőtték a rakétát.

Címlapkép forrása: Reuters/Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
mark rutte