Videó: bevetették az ukránok a kétes hírű fegyvert Avgyijivkában

Portfolio
Nemrég jelent meg egy drónfelvétel Avgyijivka városáról, amin egy orosz aknavető elleni támadás látható. A videó érdekessége az, hogy Kijev a sokat kritizált kazettás lőszert vetette be az akció során.

A felvételen jól látszódik, amint az avgyijivkai kokszgyár területén sok apró robbanófej szóródik szét, vélhetően egy 155 mm-es tüzérségi lőszerből. Az egyik ilyen másodlagos töltet el is talál valamit, ami lángra kap.

Az ukrán források szerint egy aknavető lőszerkészletét trafálták telibe, ezt azonban a távolról készült videó alapján nehéz megállapítani.

A kazettás lőszerek kétes hírnévnek örvendenek: a sok apró robbanófej nagy területen tud brutális pusztítást okozni, a másodlagos töltetek azonban hajlamosak besülni (a statisztikák lőszertől függően akár 60%-os arányt is tudnak mutatni), a talajban maradó éles lőszerek pedig a fegyveres konfliktusok után a civil lakosság körében szedhetnek áldozatokat. Éppen ezért több, mint száz országban a kazettás lőszer tiltott fegyvernek számít.

Az Egyesült Államokat is komoly kritika érte akkor, amikor a tavaly nyári ukrán offenzíva előtt bejelentették, hogy ilyen fegyvereket fognak szállítani Kijevnek.

Címlapkép: lengyel AHS Krab 155 mm-es önjáró löveg hadgyakorlaton. A címlakép illusztráció, forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF