Pengeélen táncol Trump pártja: egyre súlyosabb a belharc
Globál

Pengeélen táncol Trump pártja: egyre súlyosabb a belharc

Portfolio
Claudia Tenney republikánus kongresszusi képviselő tegnap aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy miután több pártbeli kollégája is bejelentette idő előtti lemondását, a megüresedő helyek következtében a Republikánus Párt kutyaszórítóba kerülhet. A New York-i képviselő még azt is kilátásba helyezte, hogy emiatt a demokraták a novemberi választások előtt átvehetik az alsóház irányítását. Ha ez nem lenne elég, múlt héten Marjorie Taylor Greene képviselő azzal robbantott bombát, hogy "figyelmeztetésképp" Mike Johnson házelnök eltávolítását kezdeményezte, aki mindössze tavaly október óta tölti be a posztot.

Ahogy a The Hill beszámol róla, a republikánusok jelenleg 218-213-as többséggel rendelkeznek az Egyesült Államok 435 fős képviselőházában, miután Ken Buck, a lemondásával óriási meglepetést okozó coloradói képviselő pénteken távozott hivatalából. Rajta kívül a szintén republikánus Mike Gallagher múlt héten bejelentette: jövő hónapban ő is távozik a képviselői székéből, így a Republikánus Párt többsége mindössze négy mandátumra fog szűkülni. A pengeélen táncolás riadalmat keltett több politikusban, mint például Claudia Tenney New York-i republikánusban is, aki Gallaghert maradásra kérlelte.

"Veszélyben vagyunk. A végén még Hakeem Jeffries-zel végezhetjük házelnökként a köztes időszakban, amíg az időközi választásokra várunk"

- tette hozzá, utalva a képviselőház kisebbségben lévő, demokrata frakciójának a vezetőjére, aki átvehetné az alsóházi elnökséget, ha a republikánusok elvesztenék a többségüket. Tenney emellett Gallagher döntését azért is megkérdőjelezte, mert "ha az ember elkötelezi magát az őt megválasztó emberek felé, hogy két évig fog szolgálni, akkor miért ne tenne így, ha nincs igazán jó oka erre?" - folytatta a New York-i kongresszusi képviselő.

Marjorie Taylor Greene is felháborodásának adott hangot Gallagher lemondása ügyében, akit szerinte büntetésképp inkább szavazás útján kellene megfosztani helyétől. Az MTG-ként ismert politikus Trump egyik fő szövetségeseként múlt héten még Mike Johnson republikánus házelnök eltávolítására nyújtott be javaslatot, amiért "a demokraták parancsait teljesítve" nem akadályozta meg a kétpárti költségvetési megállapodás elfogadását. Azt nem tudni, hogy Johnson menesztéséről mikor tartana szavazást Taylor Greene.

A jelenleg üres négy képviselői helyből hármat eredetileg republikánusok töltöttek be. A Johnson által váltott Kevin McCarthy volt házelnök székének sorsa május végén fog eldőlni egy kaliforniai időközi választáson, míg két másik távozó képviselő körzetében júniusban tartanak voksolást. Ezt megelőzően viszont a demokrata Brian Higgins helyéről áprilisban fognak rendezni időközi szavazást. Mivel ez a mandátum előreláthatólag maradni fog a demokratáknál, a belső konfliktusokkal küzdő republikánusoknak májusban mindössze két főnyi előnye lehet, ami demokraták kezébe adhatja a többséget a napi távolléteknek hála, vagy ha csak egy republikánus is velük szavazna.

Címlapkép: Mike Johnson, a képviselőház elnöke sajtótájékoztatót tart az amerikai Capitoliumban 2024. január 30-án Washingtonban. Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
orosz-ukran-haboru-tank-harckocsi-pancelos-T-72-gyakorlat-ukrajna-oroszorszag