Csalók és zsarolás: egy egész ország bekebelezésére készül a keleti nagyhatalom
Globál

Csalók és zsarolás: egy egész ország bekebelezésére készül a keleti nagyhatalom

Portfolio
Mianmarban 2021 óta tombol a polgárháború, ráadásul az elmúlt hónapokban ez egyre intenzívebbek az összescsapások. A katonai junta korábban élvezhette a szomszédos Kína támogatását, viszont Peking elkezdte elveszteni a bizalmát Najpjidóval szemben – írja a Nikkei Asia.

A brüsszeli székhelyű International Crisis Group (ICG) nevű elemzőház nemrégiben adta ki a legfrissebb jelentését a mianmari konfliktusról. Az országban nagyszabású kormányellenes hadművelet indult október végén a több lázadó csoportot összefogó Három Testvériség Szövetség vezetésével. Az összecsapásokból rendre az ellenállók jöttek ki győztesen, így egyre nagyobb területeket tudtak az ellenőrzésük alá vonni.

A katonai vezetés folyamatosan gyengülő pozíciója miatt a pekingi vezetés is egyre kevésbé bízik bennük.

Ennek oka, hogy Min Aung Hlaing tábornok csapatai olyan kiemelkedően fontos területeket vesztettek el, mint a Kínával határos Sán régió jelentős része. Itt zajlik a két ország közötti kereskedelem több mint negyede, amelyet immár a felkelők ellenőriznek. Egy tűzszünetnek köszönhetően a térségben elcsendesültek a fegyverek, viszont a lázadó alakulatok önkényesen meghatározott vámot vetettek ki az itt áthaladó árukra. A jelentés azonban mást is sejt az ősszel indult hadműveletek hátterében:

Az 1027-es hadművelet nem lett volna megvalósítható Peking beleegyezése nélkül. A harcok nagy része a határ mellett zajlott, amit Kína már régóta igyekszik visszaszorítani, mivel idegenkedik a kínai területre való átterjedéstől és a menekültáradattól.

A térség egyik legfontosabb határátkelője Músza, amely az utolsó információk szerint még a kormányerők ellenőrzése alatt áll. A helyzetet nagyban megnehezíti, hogy minden oldalról a felkelők területei vannak.

Peking számára kiemelten fontos Mianmar, mivel az országon keresztül építene ki olyan infrastruktúra-hálózatot, amellyel elérheti a tengert.

Ezek vasúti és közúti hálózatból, logisztikai központokból, valamint mélytengeri kikötőből állna. A hálózat geostratégiai célt szolgál, ezzel ugyanis jelentően lerövidülhetne a szárazföldi út az Indiai-óceán és Kína között, valamint az olyan kritikus pontokat is el tudnák kerülni, mint a Malaka-tengerszoros. A kínai vezetés úgy láthatta, hogy Najpjidó képtelen megbirkózni a felkelők okozta kihívásokkal, ezért inkább igyekszik kiegyezni a lázadókkal, akik ezért felhatalmazást kérnek a kormányerők elleni támadásokhoz. Az ICG szerint Peking a saját érdekeit helyzete előtérbe a korábbi szövetségesével szemben. A feszültségnek más oka is van: Mianmarban működik egy olyan online átverésekre szakosodott központ, amelynek az elsődleges célpontjai kínai állampolgárok. A keleti nagyhatalom szeretné elérni, hogy ezek a csalók befejezzék a tevékenységüket, de Najpjidó eddig nem sokat tett az ügy érdekében.

A jelenlegi helyzetben „kölcsönös bizalmi deficit” alakult ki a felek között.

A katonai junta azonban nem engedheti meg magának, hogy a legfontosabb szövetségesét elveszítse, ezért törekednie kell arra, hogy valahogyan visszanyerje a szomszédos nagyhatalom bizalmát.

A feszültség fokozódása érezhető, miközben Kína egyértelműen a világpolitikai súlyát használja ki a saját befolyásának növelésére Mianmarban. A legfontosabb nemzetközi szervezetekben eddig kiállt Min Aung Hlaing tábornok mellett, viszont a mostani helyzet azzal fenyeget, hogy a kínai diplomáciai támogatás megszűnik, vagy a felkelő mozgalmak mellé áll. A kormányerők még szorultabb helyzetbe kerülhetnek, ami miatt az eddigieknél is jobban kitetté válnak Peking felé. Az instabilitás közben a nyugati szövetségesek számára is lehetőséget jelent, hogy növeljék a befolyásukat a polgárháborús országban.

Címlapkép forrása: Thu Myae/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
repülőgép amerika us air force