A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken
Portfolio
Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.
Megosztás

Nem vesz részt az ukrajnai háború lezárásáról szóló tárgyaláson Oroszország

Kijev ugyan most megpendítette a kommunikáció lehetőségét Moszkvával, korábban ezt megtiltotta magának - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak.

Peszkov Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszternek arra a kijelentésére reagált, amely szerint az ukrajnai válság rendezéséről megtartandó első és a második genfi csúcstalálkozó között kerülhet sor Oroszországnak az Ukrajnával fennálló fegyveres konfliktus lezárásáról szóló tárgyalásokra, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök "békeformulája" alapján.

"Először is: egy ilyen nyilatkozat természetesen teljesen ellentmond a (Zelenszkij) számára kodifikált, arra vonatkozó tilalomnak, hogy tárgyaljon Oroszországgal. Másodszor: számunkra nem elfogadhatóak az olyan szabályok, amelyeket be kell tartanunk, és amelyeket valaki más fog kidolgozni" - nyilatkozott Peszkov.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a TASZSZ-nak nyilatkozva leszögezte: Oroszország nem kíván részt venni azon az Ukrajnáról szóló konferencián, amelynek lehetőségéről Kuleba említést tett. A tízpontos béketervet, az ún. Zelenszkij-formulát "alkímiának" nevezte. (MTI)

Megosztás

Megszórták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát, íme a friss hadijelentés

Az ukrán fegyveres erők energetikai és légvédelmi létesítményeire mért csoportos csapást az éjjel az orosz hadsereg nagy hatótávolságú légi, tengeri és szárazföldi indítású precíziós fegyverekkel, köztük Kinzsal hiperszonikus rakétákkal, valamint drónokkal - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

A napi hadijelentés szerint az orosz hadsereg Avgyijivka és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén kedvezőbb állásokat foglalt el, közben visszavert 13 ukrán rohamot és ellenrohamot, közülük nyolcat Avgyijivkánál. A moszkvai beszámoló értelmében az ukrán hadsereg a harci érintkezési vonal mentén csaknem 800 katonát veszített az elmúlt nap folyamán. Közülük a legtöbben két frontszakaszon, egyaránt mintegy háromszázan, a Donyeck és az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

A minisztérium a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett egy Sz-300-as légvédelmi radarhoz tartozó radarállomást, három harckocsit, két gyalogsági harcjárművet, nyolc páncélozott harcjárművet, egy német Panzerhaubitze 2000-es és lengyel Krab önjáró, valamint egy brit L-119-es vontatott tarackot, HIMARS és Vampire sorozatvetők 21 rakétáját, továbbá 175 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást. Belgorodban, ahol egy pilóta nélküli repülőszerkezet csapódott egy többemeletes lakóházba, egy civil életét veszette. (MTI)

Megosztás

Moszkva kiutasítja a moldovai nagykövetség egyik alkalmazottját

Oroszország kiutasítja a moldovai nagykövetség egyik alkalmazottját, válaszul Chisinau hasonló intézkedésére - közölte az orosz külügyminisztérium pénteken a honlapján.

A tárcához a nap folyamán bekérették Moldova moszkvai nagykövetét, és tájékoztatták a döntésről. A minisztérium tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy korábban nemkívánatos személynek nyilvánították a chisinaui orosz diplomáciai képviselet egyik alkalmazottját.

 A chisinaui orosz nagykövetet múlt héten értesítették róla, hogy a diplomáciai képviselet egyik munkatársát persona non grata-nak nyilvánították.

Az orosz diplomaták pénteken azt is elítélték, hogy Chisinau megtiltotta egy orosz delegáció belépését Moldovába. A küldöttség az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) európai regionális konferenciájának 34. ülésszakán vett volna részt a moldovai fővárosban május 14-17. között.

Az orosz külügyminisztérium a nagykövettel azt közölte, hogy Moldova visszaél a vendéglátó ország státusával, és nyíltan átpolitizálja a FAO tevékenységét. Moszkva szerint az efféle "önbíráskodás" durván sérti azt a kötelezettséget, hogy minden tagállamnak biztosítani kell a részvételt az ENSZ-rendezvényen. (MTI)

Megosztás

Fellélegezhetnek az ukránok, jelentős támogatás érkezik

Mintegy 1,5 milliárd dolláros segélyt ítélt meg a Világbank Ukrajnának. A támogatást Japán és Nagy-Britannia finanszírozzák és kulcsfontosságú a költségvetési és szociális kiadások támogatásában.

Fellélegezhetnek az ukránok, jelentős támogatás érkezik
Megosztás

Összejön a Biden-Erdogan találkozó

Joe Biden amerikai elnök május 9-én a Fehér Házban fogadja Recep Tayyip Erdogant. A találkozó lehetőséget teremt a két NATO-szövetséges ország közötti kapcsolatok javítására és különböző kérdésekben fennálló nézeteltérések csökkentésére.

Összejön a Biden-Erdogan találkozó
Megosztás

Ukrán főparancsnok: végzetes lehet, ha ezt megcsinálják az oroszok

Olekszandr Szirszkij, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka elmondta, hogy az orosz csapatok számára végzetes lehet, ha valóban megtámadják Harkivot - írja a Meduza.

Ukrán főparancsnok: végzetes lehet, ha ezt megcsinálják az oroszok
Megosztás

Kilenc embert vettek őrizetbe Tádzsikisztánban

Tádzsikisztánban a héten őrizetbe vettek kilenc embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy közük lehet a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban múlt pénteken elkövetett tömeges lövöldözéshez, valamint az elkövetőként bejelentkezett militáns iszlamista csoporthoz

A tádzsikisztáni állambiztonsági bizottság hétfőn kilenc embert vett őrizetbe Vahdat városában, a gyanúsítottak már a fővárosban, Dusanbéban vannak - közölte a forrás, további részletek ismertetése nélkül.

A Moszkva melletti koncertterem elleni támadásban 143 ember vesztette életét. A vérengzés elkövetésével négy tádzsik állampolgárt vádolnak, őket - négy további gyanúsítottal együtt - a moszkvai hatóságok már előzetes letartóztatásba helyezték.

A héten a tádzsik biztonsági szolgálat a fővárosba szállította az Oroszországban elfogott gyanúsítottak családtagjait, hogy orosz nyomozók kikérdezhessék őket.

Az Afganisztánnal határos, túlnyomórészt muzulmán vallású, 10 milliós ország nagymértékben függ az Oroszországban dolgozó vendégmunkások pénzátutalásaitól. Saját gazdaságát az 1990-es években polgárháború pusztította el.

(MTI)

Megosztás

Videó: katonai drón csapódhatott be a Duna egyik szigetén

Csütörtök este egy repülő eszköz, valószínűleg drón roncsait találták meg Romániában, a Brailai Nagyszigeten egy mezőgazdasági területen - erősítette meg pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

Videó: katonai drón csapódhatott be a Duna egyik szigetén
Megosztás

Videó: orosz offenzívára számítanak az ukránok, de nem várják felkészületlenül a támadást

Az elmúlt hetekben több hír is érkezett arról, hogy Oroszország összevonja a haderejét egy átfogó támadáshoz az ukrán védelmi állások ellen. Kijev komoly előkészületeket tesz a potenciális offenzíva elhárítására.

Videó: orosz offenzívára számítanak az ukránok, de nem várják felkészületlenül a támadást
Megosztás

Kötélnek állt a szuperhatalom: nem fenyeget atomháború, indulhatnak a csúcsfegyverek Ukrajnába

Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One.

Kötélnek állt a szuperhatalom: nem fenyeget atomháború, indulhatnak a csúcsfegyverek Ukrajnába
Megosztás

Nagyot változott a világ Kijevben: már mégsem akkora a baj?

Interjút adott Olekszandr Szirszkij, az ukrán erők főparancsnoka, amelyben a mozgósítandó ukrán erők létszámáról is beszélt. Meglepetéssel is szolgált a kijelentésével, szerinte Kijev teljesen átszabta az eddigi elvárásait – számolt be a Kyiv Independent.

Nagyot változott a világ Kijevben: már mégsem akkora a baj?
Megosztás

Keményen kiosztotta Zelenszkijt az orosz külügyminiszter, miközben a békés rendezésről beszélt

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban.

Keményen kiosztotta Zelenszkijt az orosz külügyminiszter, miközben a békés rendezésről beszélt
Megosztás

Régi taktikát vett elő Moszkva: a kritikus infrastruktúrát támadták

Oroszország nagyszabású támadást indított az ukrajnai energetikai létesítmények ellen csütörtök éjjel – számolt be az Ukrajinszka Pravda.

Régi taktikát vett elő Moszkva: a kritikus infrastruktúrát támadták
Megosztás

ORFK adatok

Magyarország területére 2024. március 28-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6808 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5569 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 54 embernek állított ki állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

(ORFK)

Megosztás

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

Tegnapi tudósításunkat itt olvashatja vissza:

Címlapkép forrása: Jose Colon/Anadolu via Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
orosz-ukran-haboru-tank-harckocsi-pancelos-T-72-gyakorlat-ukrajna-oroszorszag