Vétóztak az oroszok Észak-Korea érdekében
Globál

Vétóztak az oroszok Észak-Korea érdekében

MTI
Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában csütörtökön vétójogával élve megakadályozta, hogy meghosszabbítsák a nemzetközi nukleáris szankciók Észak-Korea általi esetleges megsértését immár 15 éve vizsgáló ENSZ szakértői testület küldetésének meghosszabbítását.

Kína tartózkodott a határozat szavazásánál, míg a Biztonsági Tanács többi 13 tagállama igennel szavazott. Ha azonban a tanács egy állandó tagja, például Oroszország, a határozat ellen szavaz, azt nem lehet elfogadni.A vétó a szakértői testület végét jelenti, legalábbis egyelőre, amikor áprilisban lejár a mandátuma. A szankcióknak azonban nem vet véget.

A Nyugat megpróbálja megfojtani Észak-Koreát - magyarázta még csütörtökön országa vétóját Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselője. Szerinte a bizottságra már nincs szükség, mivel az "érdektelen és a félsziget problémáival nem arányos kérdésekkel" foglalkozik. Ehelyett az orosz diplomata a szankciórendszer újraértékelését javasolta a BT-nek, amit Kína is támogatott.

Nyugati országok pénteken elítélték Moszkva döntését. Az ülés után kiadott nyilatkozatban az Egyesült Államok, Franciaország, Dél-Korea, Japán és az Egyesült Királyság hangsúlyozta "mélységes csalódottságát" a szavazás eredménye miatt. Az Európai Unió (EU) nyugati szövetségeseivel együtt úgy vélekedett, hogy Oroszország a vétóval megpróbálja eltitkolni a Phenjan és Moszkva közötti illegális fegyverszállításokat.

Ez súlyos következményekkel jár a Biztonsági Tanács határozatainak végrehajtására és a Phenjan destabilizáló intézkedéseire való reagálásra és aláássa a globális non-proliferációs (a nukleáris fegyverkezés visszaszorítását célzó) struktúrát

- figyelmeztetett az unió.

Észak-Koreára 2006 óta vonatkoznak az ENSZ Biztonsági Tanácsának a nukleáris programjával kapcsolatos szankciói, amelyeket 2016-ban és 2017-ben többször is szigorítottak. Oroszország és Kína azonban 2019 óta - különösen az észak-koreai lakosság humanitárius helyzetét hangsúlyozva - a határozatlan hatályú szankciók megszüntetését követeli.

Az orosz külügyminisztérium pénteken azt közölte: "a nemzetközi korlátozások hosszú évek óta nem segítettek a térség biztonsági helyzetének javításában. Ellenkezőleg, e szankciók felülvizsgálatára és enyhítésére szolgáló mechanizmusok hiányában ez az eszköz a bizalomépítés és a politikai párbeszéd fenntartásának egyik fő akadálya".

"A Koreai-félsziget jelenlegi helyzete továbbra is feszült, és a szankciók válogatás nélküli bevezetése nem oldja meg a problémát" - vélekedett a kínai külügyminisztérium szóvivője.

Észak-Korea az elmúlt két évben több rakétakísérletet hajtott végre, és fokozta retorikáját a fő ellenségnek tekintett Dél-Koreával és az Egyesült Államokkal szemben is. Phenjan magatartása arra késztette Dél-Koreát, hogy tovább bővítse katonai együttműködését az Egyesült Államokkal.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
orosz-ukran-haboru-tank-harckocsi-pancelos-T-72-gyakorlat-ukrajna-oroszorszag