Bevallották, Franciaország brutális katonai szállítást indít Ukrajnába
Globál

Bevallották, Franciaország brutális katonai szállítást indít Ukrajnába

Portfolio
Sebastien Lecornu francia védelmi miniszter bejelentette, hogy Franciaország századok régi páncélozott járműveket és új föld-levegő rakétákat szállít Ukrajnának, továbbá felgyorsítják a távirányítású lőszerek fejlesztését is.

Franciaország Ukrajnának szállít régi páncélozott járműveket és új föld-levegő rakétákat az Oroszország elleni konfliktusban – jelentette be Sebastien Lecornu, a francia védelmi miniszter a Reuters beszámolója szerint.

A La Tribune Dimanche lapnak nyilatkozva Lecornu részletezte, hogy Emmanuel Macron francia elnök utasítására, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélések eredményeként, egy segélycsomagot állítanak össze. Ez a csomag tartalmazni fogja a még használható régi francia katonai eszközök szállítását, valamint új felszerelések küldését is.

Lecornu kiemelte, hogy az ukrán hadseregnek szüksége van páncélozott járművekre, amelyek kulcsfontosságúak a hosszú frontvonal védelmében és a csapatok mobilitásában. Franciaország ezért több száz VAB (Véhicule de l'Avant Blindé) típusú csapatszállító járművet fog leszállítani 2024-ben és 2025 elején. Ezeket a járműveket, melyeket először az 1970-es évek végén vezettek be, a francia hadsereg új modellekre cseréli, így vannak feleslegek.

Továbbá Franciaország Aster 30 föld-levegő rakétákat is szállít Ukrajnának, amelyek képesek harci repülőgépek, drónok és cirkálórakéták elfogására akár 120 km-es hatótávolságban.

Lecornu hangsúlyozta Ukrajna sürgős szükségletét jobb légvédelemre Oroszország növekvő támadásai miatt.

A védelmi miniszter arról is beszámolt, hogy felkérte a DGA-t (Direction Generale de l'Armement), hogy javasoljon intézkedéseket az Aster rakéták gyártásának felgyorsítására. Ezeket a rakétákat nem csak Ukrajnában használják majd, hanem például a Vörös-tengeren is, francia fregattok által védett területeken.

Ezenfelül Franciaország növeli a távirányítású lőszerek fejlesztésének ütemét is, melyeket már az idei nyár folyamán ukrán szándékoznak szállítani.

Macron korábban említette az európai országok ukrajnai csapatküldésének lehetőségét is, bár hozzáfüzte, hogy ebben még nincs konszenzus. Azonban egyetértés van abban, hogy növelni kell az erőfeszítéseket Kijev támogatása érdekében több muníció szállításával.

Franciaországot korábban sokan bírálták, hogy nem küld elég hadianyagot az ukrán védelmi erőknek. Párizs ezt tagadta, azt állítva, hogy eddig is bőszen támogatták Ukrajnát, de nem hoztak nyilvánosságra minden szállítmányt, valamint már a háború előtt is segítették Kijev fegyverkezését. A mostani nagy méretű szállítmányról szóló bejelentés ebből a szempontból meglepő.

Forrás: Reuters

Címlapkép: A francia hadsereg 27. számú Bataillon de Chasseurs Alpins (hegyi gyalogos dandár) katonái, köztük egy páncélozott előőrs jármű (VAB), őrjárat közben 2009. február 23-án a Nidzsráb-völgyben, Kapisa tartományban, Afganisztánban. A fotó forrása: Jonathan Saruk/Getty Images

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kezdő befektető kalauz - grafikonok, megbízások

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
emmanuel macron