Portfolio signature

Szlovák választások: ismét felsültek a közvélemény-kutatók, de az igazi izgalom még csak most következik

Március 23-án tartották a szlovák elnökválasztás első körét, amelyben váratlan mértékű vereséget szenvedett a kormánypártok jelöltje, Peter Pellegrini. A felmérések a hétvége előtt még rendre őt hozták ki győztesnek, aztán végül több mint 5 százalékkal maradt el a nagy győzelmet arató, az ellenzéki pártok által jelölt Ivan Korčok volt külügyminiszter mögött. A jelenség egyáltalán nem egyedi, sőt, már gyakorlatilag sorozatosnak tekinthető. Az elemzésben azt tekintjük át, hogy az első fordulós eredmények fényében milyen kilátásai vannak a jelölteknek a következő fordulóra, amelyre majd április 6-án kerül sor az országban.

Meglepő eredményeket hozott a szlovákiai elnökválasztás első fordulója. A két továbbjutó valóban az lett, akikre előzetesen számítani lehetett: a kormánypárti jelölt Peter Pellegrini, valamint fő riválisa, Ivan Korčok volt külügyminiszter. A meglepetést az okozta, hogy az előzetesen fej-fej mellé mért jelöltek közül az utóbbi tudott felülkerekedni, ráadásul nem is kevéssel.

Az első kör eredményei, és a kilátások

Az első körben a korábbiaknál magasabb volt a szavazási kedv, a választásra jogosultak 51,9 százaléka adta le a szavazatát valamelyik jelöltre. Öt évvel korábban ez az arány csak 48,74 százalék volt, tíz éve 43,39 százalék, 2009-ben 43,62 százalék. Eddig csak az 1999-es, legelső közvetlen elnökválasztás során járultak többen a szavazóurnákhoz. Az akkori részvétel szinte megismételhetetlennek tűnik az országban, hiszen a választásra jogosultak több mint 70 százaléka vett részt az államfő megválasztásában.

A hagyományosan két héttel az első kör után megtartott második fordulóra mozgósítottak száma döntő hatást gyakorolhat a végkimenetelre is.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés