Több ország felsorakozott Macron NATO-katonák bevetéséről szóló kijelentése mögött
Globál

Több ország felsorakozott Macron NATO-katonák bevetéséről szóló kijelentése mögött

Portfolio
Főként a balti államok, valamint Finnország is dicsérte Emmanuel Macron kijelentését arról, hogy akár nyugati csapatokat vezényelhetnének Ukrajnába. A francia elnök stratégiája szerintük dilemmát okoz Moszkvának, ami nagyon fontos a háborúban. De vannak konfliktusok még a felek között.

Elina Valtonen finn külügyminiszter elismerően nyilatkozott arról, hogy a francia elnök stratégiai kétértelműséget használt, amikor felvetette, hogy nyugati katonákat küldjenek Ukrajnába. Valtonen hangsúlyozta annak fontosságát, hogy Oroszország a folyamatban lévő konfliktus közepette ne sejtse a nyugati szándékokat. Macron megközelítése támogatást kapott a balti vezetők részéről, akik nagyra értékelik, hogy az EU egyetlen atomhatalma, az államszövetség legerősebb hadseregének vezetője határozott álláspontot vett fel Oroszországgal szemben – írja a Financial Times.

Macron csapatok telepítésére vonatkozó javaslata, amelynek célja a stratégiai kétértelműség megteremtése, vegyes reakciókat váltott ki a szövetségesekből. Míg egyesek dicsérték, hogy megpróbálja Oroszországot bizonytalanságban tartani, mások kritizálták, hogy a harmadik háború kitörésének veszélyével ijesztgeti az európai lakosságot.

Valtonen azonban megvédte Macron megközelítését, mondván, hogy a háború bizonytalan kimenetele közepette minden kártya felfedése meggondolatlanság lenne.

A balti országok vezetői, köztük Ingrida Šimonytė litván miniszterelnök és Margus Tsahkna észt külügyminiszter is támogatta Macron stratégiáját, kiemelve annak hatékonyságát abban, hogy Putyint aggasztja Európa válasza az ukrajnai eszkalációra. Hangsúlyozták a nem hagyományos gondolkodás fontosságát a válság kezelésében, és az Ukrajnának nyújtott fokozott támogatás mellett érveltek.

Míg a balti és finn tisztviselők Franciaország taktikája mellett sorakoznak fel, az EU védelmi kezdeményezéseivel és a NATO-ra való támaszkodással kapcsolatban továbbra is fennállnak a nézeteltérések a tagállamok között. Az Egyesült Államok szövetség iránti elkötelezettségével kapcsolatos aggodalmak ellenére a balti államok továbbra is óvatosak az EU védelmének a NATO-val szembeni előnyben részesítésével kapcsolatban, míg Párizs inkább az uniós együttműködésre fókuszálna.

Szakértők szerint miközben Macron megközelítése stratégiai dilemmát teremtett Oroszország számára, továbbra is kétségek merülnek fel Franciaország konkrét lépéseivel és hosszú távú stratégiájával kapcsolatban a konfliktusban. Azonban egyre inkább látszik, hogy Párizs fokozza Kijev támogatását: a franciák bejelentették, hogy páncélozott járműveket, rakétákat és távirányítású tüzérségi fegyvereket is küldenek az ukrán védelmi erőknek.

Címlapkép: Emmanuel Macron francia elnök a néhai francia politikus és admirális, Philippe de Gaulle, Charles de Gaulle fia tiszteletére rendezett "nemzeti tiszteletadás" ünnepségén tartott díszszemlén a Hotel des Invalidesben 2024. március 20-án Párizsban, Franciaországban. A fotó forrása: Christian Liewig - Corbis/Corbis via Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Az ukrajnai háború árnyékában szép csendben Amerika egy újabb pusztító konfliktusra készül

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
orosz ukrán háború frontvonal percről percre ukrajna oroszország