Megalakult az új portugál kormány
Globál

Megalakult az új portugál kormány

MTI
Megalakult kedden Portugáliában Luís Montenegro miniszterelnök kisebbségi kormánya.

A jogászból lett politikus és konzervatív kabinettjének 17 tagja a lisszaboni Ajuda Palotában tették le hivatali esküjüket Marcelo Rebelo de Sousa elnök előtt.

Az első kormányülést már szerdára kitűzték. Luís Montenegro felszólította az ellenzéket, hogy engedje dolgozni az új kormányt. "Reménytelve tekintünk a jövőbe" - jelentette ki az 51 éves kormányfő.

A kisebbségi kormány első megmérettetése másfél hét múlva várható a kormányprogramról szóló parlamenti szavazáson. Amennyiben Luís Montenegro kudarcot vall a szavazáson, úgy újabb előrehozott választás várható.

A jobboldali pártokat tömörítő Demokratikus Szövetség (AD) nyerte ugyan a március 10-i előrehozott parlamenti választásokat, Portugáliában maga mögé utasítva a több mint nyolc éven át kormányzó baloldali Szocialista Pártot (PS), az abszolút többséget azonban nem sikerült elérnie. Az AD 80 képviselővel rendelkezik a 230 fős parlamentben. Rebelo de Sousa államfő ennek ellenére Luís Montenegrót bízta meg kormányalakítással.

A választás egyik nagy nyertese az André Ventura vezette jobboldali Chega (Elég!) párt, amely az addigi 12-ről 50-re tudta növelni képviselői számát, s ezzel a harmadik legerősebb politikai erővé lépett elő António Costa volt miniszterelnök szocialistái után.

Luís Montenegro kizárta az együttműködést a Chegával. Mindemellett a konzervatívok és szocialisták nagykoalíciója is kizártnak számít az áthidalhatatlan ellentétek miatt.

Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

Mit kockáztatunk HR nélkül?

A vállalatok jelentős részének életében meghatározó szerepe van a HR tevékenységnek, mert a jól átgondolt HR stratégia támogatja a munkatársak, megtartását, motiválását, fejlesztését,

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem mese ez: rengeteg pénz hullik a magyarokra pillanatokon belül

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Izraeli vaskupola működés közben