Amerikai tábornok: gyökeresen átalakulhat a jövő hadviselése, teljesen eltűnhet egy gyakori eszköz a harctérről
Globál

Amerikai tábornok: gyökeresen átalakulhat a jövő hadviselése, teljesen eltűnhet egy gyakori eszköz a harctérről

Portfolio
James Rainey tábornok, az Egyesült Államok Hadseregének Jövőbeli Parancsnokságának vezetője szerint a vontatott tüzérség hatékonysága folyamatosan csökken. A hadseregnek a jövőben folyamatosan mozgó, autonóm és robotizált tüzérségi rendszerek felé kell elmozdulnia a hadműveletek hatékony támogatása érdekében – írta meg a Defense One.

James Rainey tábornok, az Egyesült Államok Hadseregének Jövőbeli Parancsnokságának vezetője arról beszélt az AUSA Global Force konferencián, hogy a hadsereg vontatott lövegei elavultnak tekinthetők. Hasonló fegyverekből számos került Ukrajnába is. Rainey szerint ezeknek a hatékonysága csökken, és a jövőjük sem ígérkezik fényesnek.

Számos hadsereg jelenleg is használ vontatott tüzérséget, amelyeket járművekkel szállítanak a tüzelőállásokba, emellett önjáró tüzérséget is üzemeltetnek.

A tábornok hangsúlyozta, hogy a jövőbeli tüzérségi rendszereknek folyamatos mozgásban kell lenniük anélkül, hogy elmozdulási időre lenne szükségük. Kiemelte továbbá, hogy a könnyű gyalogsági egységek is profitálhatnak a mobil közvetett tűzrendszerekből. Rainey érdeklődését fejezte ki egy autonóm és robotizált ágyú iránt is. Ezek olyan műveletekben lehetnének bevethetők mint például partraszállás vagy kifutópályák elfoglalása és biztosítása.

A katonai vezető a megjegyzéseit egy hadseregi tanulmányra alapozta, amely a haderő jövőbeli tüzérségi igényeit vizsgálta. A dokumentumban közölt eredményeket még nem hozták nyilvánosságra. A 2025-ös költségvetési javaslatban a hadsereg leállította az ERCA (Extended Range Cannon Artillery – megnövelt hatótávolságú lövedéket használó tüzérségi rendszer) finanszírozását, ami akár 70 kilométeres hatótávolságú lövedékek kilövését teszi lehetővé. Doug Bush, a hadsereg beszerzési főnöke szerint továbbra is vizsgálják a vontatott tüzérségi eszközök gyártását hazai és nemzetközi szinten. Bizonyos, hogy Amerikában folytatják a módosított tüzérségi lövedékek fejlesztését is.

A mostani eredményeket nagyban befolyásolták az orosz-ukrán háborúban szerzett tapasztalatok.

Az oroszok számos ukrán felszerelést semmisítettek meg egyszerű drónokkal, amelyek akár 180 másodpercen belül képesek célpontokra támadni. Ez különösen a rögzített pozíciójú fegyverrendszerek számára veszélyes. Az eredmények azt is mutatják, hogy az egyre precízebb célzási képességek mellett a hasonló tüzérségi eszközök már nem tudnak versenyképesek lenni.

Címlapkép forrása: Pierre Crom/Getty Images

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Izraeli légierő F-35