Amerikai tábornok: gyökeresen átalakulhat a jövő hadviselése, teljesen eltűnhet egy gyakori eszköz a harctérről

Portfolio
James Rainey tábornok, az Egyesült Államok Hadseregének Jövőbeli Parancsnokságának vezetője szerint a vontatott tüzérség hatékonysága folyamatosan csökken. A hadseregnek a jövőben folyamatosan mozgó, autonóm és robotizált tüzérségi rendszerek felé kell elmozdulnia a hadműveletek hatékony támogatása érdekében – írta meg a Defense One.

James Rainey tábornok, az Egyesült Államok Hadseregének Jövőbeli Parancsnokságának vezetője arról beszélt az AUSA Global Force konferencián, hogy a hadsereg vontatott lövegei elavultnak tekinthetők. Hasonló fegyverekből számos került Ukrajnába is. Rainey szerint ezeknek a hatékonysága csökken, és a jövőjük sem ígérkezik fényesnek.

Számos hadsereg jelenleg is használ vontatott tüzérséget, amelyeket járművekkel szállítanak a tüzelőállásokba, emellett önjáró tüzérséget is üzemeltetnek.

A tábornok hangsúlyozta, hogy a jövőbeli tüzérségi rendszereknek folyamatos mozgásban kell lenniük anélkül, hogy elmozdulási időre lenne szükségük. Kiemelte továbbá, hogy a könnyű gyalogsági egységek is profitálhatnak a mobil közvetett tűzrendszerekből. Rainey érdeklődését fejezte ki egy autonóm és robotizált ágyú iránt is. Ezek olyan műveletekben lehetnének bevethetők mint például partraszállás vagy kifutópályák elfoglalása és biztosítása.

A katonai vezető a megjegyzéseit egy hadseregi tanulmányra alapozta, amely a haderő jövőbeli tüzérségi igényeit vizsgálta. A dokumentumban közölt eredményeket még nem hozták nyilvánosságra. A 2025-ös költségvetési javaslatban a hadsereg leállította az ERCA (Extended Range Cannon Artillery – megnövelt hatótávolságú lövedéket használó tüzérségi rendszer) finanszírozását, ami akár 70 kilométeres hatótávolságú lövedékek kilövését teszi lehetővé. Doug Bush, a hadsereg beszerzési főnöke szerint továbbra is vizsgálják a vontatott tüzérségi eszközök gyártását hazai és nemzetközi szinten. Bizonyos, hogy Amerikában folytatják a módosított tüzérségi lövedékek fejlesztését is.

A mostani eredményeket nagyban befolyásolták az orosz-ukrán háborúban szerzett tapasztalatok.

Az oroszok számos ukrán felszerelést semmisítettek meg egyszerű drónokkal, amelyek akár 180 másodpercen belül képesek célpontokra támadni. Ez különösen a rögzített pozíciójú fegyverrendszerek számára veszélyes. Az eredmények azt is mutatják, hogy az egyre precízebb célzási képességek mellett a hasonló tüzérségi eszközök már nem tudnak versenyképesek lenni.

Címlapkép forrása: Pierre Crom/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF