Az alapvető dolgokban egyetértenek az amerikai választók, miért áskálódnak mégis egymás ellen?
Globál

Az alapvető dolgokban egyetértenek az amerikai választók, miért áskálódnak mégis egymás ellen?

Portfolio
Az AP számolt be egy új kutatás eredményeiről, amely szerint az Egyesült Államok mély politikai törésvonalai ellenére az amerikaiak többsége egyetért abban az alapvető kérdésben, hogy mit jelent amerikainak lenni. Az ország demokráciájának állapotáról azonban negatívabban vélekednek a választók, ami egy kutató szerint annak is betudható, hogy a szélsőséges nézőpontokat hirdető politikai vezetők nem képezik le jól a mérsékeltebb többségi társadalom álláspontját.

Tízből kilenc amerikai felnőtt szerint a szavazati jog, a törvény előtti egyenlő védelemhez és a magánélethez való jog rendkívül fontos vagy nagyon fontos az Egyesült Államok nemzeti identitása szempontjából, miközben több mint 80 százalékuk ugyanígy vélekedik a vallásszabadságról és a békés gyülekezési jogról, 77 százalék pedig a sajtószabadságról. Szintén tízből nyolcan állítják, hogy fontos egy jó munkahely megszerzésének lehetősége az amerikai álom elérése érdekében, illetve háromnegyedük tulajdonít fontosságot a demokratikusan választott kormányzatnak.

Az eredmények csak nüansznyi eltéréseket mutatnak a republikánusok és a demokraták között, kivéve a fegyverviselési jogot. Ezt a republikánusok jóval nagyobb része tekinti a nemzeti identitás központi elemének, miközben országos szinten az amerikaiak 54 százaléka sorolná ide.

Emellett a republikánusok a demokratáknál jóval kevésbé tekintik az ország identitásának központi elemének azt, hogy a világ más részeiből az emberek az Egyesült Államokba vándorolhatnak az erőszak elől menekülve vagy gazdasági lehetőségek érdekében (71%-38%). Ezzel szemben viszont a másik párthoz képest a demokraták kevésbé tartják a keresztény kulturális gyökereket az amerikai identitás elengedhetetlen részének (18%-58%).

Jóval pesszimistábban ítélték meg azonban az amerikai demokrácia állapotát, ami csak egyharmaduk szerint működik jól.

Körülbelül a felük szerint az USA rosszul működő demokrácia, míg 14 százalék nem is tekinti demokratikusnak hazáját. A szakértők nem tartják meglepőnek az ország alapvető értékeiről alkotott széles társadalmi konszenzus és a demokrácia működésével kapcsolatos elégedetlenség közötti ellentmondást. Lilliana Mason, a Johns Hopkins Egyetem politológusa ezt azzal magyarázta, hogy

"részben arról van szó, hogy vezetőink nem tükrözik a választókat, és sokkal polarizáltabb módon viselkednek, mint ők"

– mondta, hozzátéve, hogy "az amerikaiak többsége eléggé mérsékelt, de felhergelték őket, hogy gyűlöljék az ellenkező párt tagjait, mert kulturálisan, rassz szempontjából és vallásilag különböznek tőlük."

A Pew Research Center korábbi kutatása alátámasztja, hogy miközben a regisztrált demokrata és republikánus szavazók egyre negatívabb fényben látják a másik párt tagjait, addig azok aránya is rekordmagas, 27 százalékra rúg, akik mindkét pártot elutasítják. A Gallup szerint az amerikaiak 28 százaléka tartja magát demokratának, ami két százalékkal kevesebb, mint a republikánusok aránya, 41 százalék pedig függetlenként írta le magát 2024 márciusában.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A náci Németország példája kísérti Európát - Ukrajna messze van a vereségtől

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
grúz parlament