Készül a törvénymódosítás, amely megadhatja a kegyelemdöfést Joe Biden győzelmi reményeinek
Globál

Készül a törvénymódosítás, amely megadhatja a kegyelemdöfést Joe Biden győzelmi reményeinek

Portfolio
Nebraska állam kormányzója a támogatását fejezte ki azzal a választási törvénymódosítással kapcsolatban, amely ismét a győztes mindent visz elv alapján osztaná ki az állam mind az öt elektori szavazatát. A változtatás Donald Trumpnak kedvezhet, ugyanis bár az államban a republikánusok számítanak egyértelműen a domináns erőnek, 2008-ban és 2020-ban egy nebraskai elektort a demokraták is bezsebeltek - írja a The Hill.

Az Egyesült Államokban az elnökválasztás nem közvetlenül zajlik, hanem az államok által, amelyek egy 538 elektorból álló kollégiumba delegálnak lakosságszámuknak megfelelő arányban küldötteket, azaz a népesebbeknek több, a kisebb lakossággal bíró államoknak kevesebb súlya van. Ezek az állami elektorok pedig arra a jelöltre adják le voksukat, akik az általuk képviselt tagállamban győzelmet arattak. Így fordulhatott elő legutóbb 2000-ben és 2016-ban is az, hogy bár a demokrata jelölt országos szinten több szavazatot szerzett, a republikánus jelölt lépte át a diadalhoz szükséges 270 voksot az elektori kollégiumban, és foglalta el ezzel az Ovális Irodát.

48 tagállamban és a nem annak minősülő szövetségi fővárosban, Washington D.C.-ben az őket képviselő elektorokat a győztes mindent visz elv alapján osztják ki, két állam azonban kivételt jelent: Maine és Nebraska, ahol két elektori szavazatot kap az állam egészében többséget szerző jelölt, majd a többi voksot az egyes körzetekben felülkerekedőnek osztják ki, amiből Maine-ben kettő, Nebraskában három van. Így lehetségessé válik az, hogy megosszák az elektoraikat, ami reprezentatívabb az állam eredményére nézve, hiszen nem "vesznek el" a vesztesre leadott szavazatok.

Ezt változtathatja meg most Nebraska:

egy januári törvényjavaslat értelmében visszatérnének a 1992 előtti, többi államra jellemző győztes mindent visz rendszerhez, és mind az öt szavazatukat egy jelöltnek adnák. A módosítási tervezetet tegnap Jim Pillen, Nebraska republikánus kormányzója is támogatásáról biztosította:

"Ez összhangba hozná Nebraskát 48 társállamunkkal, jobban tükrözné az alapítók szándékát, és biztosítaná, hogy államunk egységes hangon szólaljon meg az elnökválasztáson"

- írta közleményében, amelyet Donald Trump republikánus elnökjelölt igazán szívélyesen üdvözölt, és megköszönte a kormányzó "bátor vezetőségét."

A változtatás annak a fényében is jelentős lehet, hogy a Newsweek szerint akár egy elektori szavazaton is múlhat az idei választás. Ha ugyanis megvalósulna az a lehetséges forgatókönyv a sok közül, miszerint

  • Trump elhódítaná a Biden által 2020-ban megnyert Nevadát, Arizonát és Georgiát,
  • viszont Biden megtartaná a rozsdaövezeti Wisconsint, Michigant és Pennsylvaniát,

akkor mindkét politikus 269-269 vokssal rendelkezne az elektori kollégiumban.

A döntetlent a Kongresszusnak kellene feloldania, így az alsóházi képviselők állami delegációnként szavaznának egy elnökjelöltre, míg a szenátus az alelnökre. Viszont a jelenlegi rendszerben Nebraska demokraták felé hajló, omahai körzetének egy szavazatával Joe Biden pontosan 270 elektorral léphetné át a Fehér Ház megtartását jelentő határt.

Címlapkép: Donald Trump volt elnök megérkezik egy kampányrendezvényre a dél-karolinai Pickensben 2023. július 1-jén. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
joe-biden-2023-februar-16