Kiszivárgott: teljesen önjáróvá vált Macron, Scholzot és Bident is megdöbbentette viselkedésével
Globál

Kiszivárgott: teljesen önjáróvá vált Macron, Scholzot és Bident is megdöbbentette viselkedésével

Portfolio
Emmanuel Macron francia elnök bizalmas telefonbeszélgetések során próbálta győzködni Joe Biden amerikai elnököt és Olaf Scholz német kancellárt, hogy a Nyugatnak a „stratégiai kétértelműség” pozícióját kellene felvennie Oroszországgal szemben, vagyis szavakban semmilyen típusú fellépést nem szabadna kizárni – írja exkluzív anyagában a The Wall Street Journal.

Macron azt szerette volna, hogy a Nyugat ne beszéljen többé „vörös vonalakról”, amelyeket nem akar átlépni, ehelyett

olyan üzeneteket küldjön a Kremlnek, amiből nem derül ki egyértelműen, milyen lépésekre hajlandó az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

Ez radikális szakítást jelentett volna az amerikai (és a német) állásponttal, amely minden olyan tettet kerülne, ami provokálná Moszkvát vagy eszkalálná a konfliktust.

Tisztviselők szerint Biden megkérdőjelezte, hogy szükség van-e irányváltásra, mivel ez eszkalációhoz vezethetne. Scholz szintén ellenezte az elképzelést, mint ami megosztottságot szül a NATO-szövetségesek között, a NATO-t pedig a konfliktus részévé teszi.

Ehhez képest a februári párizsi csúcstalálkozón Macron – szövetségesei megdöbbenésére – azzal állt elő, hogy nem szabad kizárni semmilyen opciót, még NATO-katonák Ukrajnába küldését sem.

Macron komplett színeváltozást mutatott be az ukrajnai háború kezdete óta. Eleinte rendszeresen beszélt Vlagyimir Putyinnal, hogy jobb belátásra bírja a háborúval kapcsolatban, mára viszont az egyik legnagyobb héjává vált.

Macron már régóta hangsúlyozza, hogy Európának nem szabad a szuperhatalmak vazallusává válnia, és ki kell építenie saját katonai képességeit. Az azzal kapcsolatos félelmek, hogy Európa magára maradhat, pedig megnőttek azzal, hogy Donald Trump egyre esélyesebbnek tűnik az amerikai elnöki posztra.

Az elmúlt időben Macron elkezdte felkészíteni a francia közvéleményt arra, hogy akár direkt konfrontáció is jöhet Moszkvával. Olyan fotókat is közölt magáról, amelyeken egy bokszzsákot püföl.

Macron azonban februári kijelentésével végül ellenkező hatást ért el, mint amilyet szándékozott: több NATO-tagállam is világossá tette, hogy nem küld katonákat Ukrajnába, így a „vörös vonalak” nyilvánvalóvá váltak, stratégiai kétértelműségből stratégiai egyértelműség lett.

A Kreml kihasználja a megosztottságot. Egy, a The Wall Street Journal által megismert belső Kreml-jegyzőkönyv leírja, hogy Moszkva diplomáciai és befolyásolási kampányt indít, hogy felerősítse a Macron álláspontjával kapcsolatos szakadékot, és gyengítse a közvélemény Ukrajna iránti támogatását. A feljegyzés szerint a kampány célja, hogy Macront kalandornak állítsák be, aki katonai konfrontációt idézhet elő a Nyugat és Oroszország között.

Macron a februári találkozó előtt állt elő terveivel Biden és Scholz előtt.

Scholz azt mondta, amennyiben a francia elnök nyilvánosan kiteregeti az elképzelését, ő kénytelen lesz visszautasítani azt.

A német kancellár ezért megpróbálta lebeszélni Macront, hogy bejelentse, hogy potenciálisan NATO-katonákat küldhetnek Ukrajnába. Aztán Macron mégis megtette. A német kancellár – szállodai szobájába visszatérve – alig akarta elhinni, hogy Macron végül nyilvánosan előállt az ötlettel.

Másnap Scholz a közösségi médiában azt írta, nem lesznek európai vagy NATO szárazföldi csapatok Ukrajnában.

Címlapkép forrása: Michael Kappeler/picture alliance via Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Bármikor beleroppanhat Oroszország a háborúba, ha a Nyugat enged a riválisának

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hitelezés 2024
2024. május 14.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Orbán Viktor Hszi Csin Ping