Megvillantották a jövő szuperfegyverét az oroszok: ezzel lenne Moszkva a légtér ura

Portfolio
Az orosz Mikojan repülőgépgyártó vállalat megvillantotta a hatodik generációs vadászgép a MiG-41 terveit – számolt be az EurasianTimes.

Az oroszok már a hatodik generációs vadászgépek fejlesztéséről beszélnek, amellyel egyértelműen a világ legfejlettebb légierejével rendelkeznének. A cég a már bevált MiG-31M vadászgépből szerzett tapasztalatokat szeretné felhasználni az új jármű fejlesztésénél. A tervek szerint a MiG-41 PAK DP fantázianév alatt egy lopakodó, szuperszonikus elfogó nehéz vadászgép fog megjelenni az orosz légierő kötelékében a jövőben. Az elmondások szerint a tervezés már 2019-ben befejeződött, azóta a fejlesztések zajlanak. Ilja Tarasenko, a MiG Corporation vezérigazgatója szerint

az új gép képes lesz a 4 Mach feletti sebességre is, rakétaelhárító lézerrel szerelik fel, valamint képes lesz akár 45 kilométeres magasságban is repülni.

A MiG-41-esek a MiG-31M-ben használt Zaslon-M radart kaphatja meg, valamint a szintén orosz SZU-57-eshez fejlesztés alatt álló Izdelije 30 hajtóművek egyik változatát használhatja majd. A lopakodó legnagyobb kihívását jelenleg a meghajtó impulzus-detonációs hajtómű folyamatos fejlesztése, különösen a hajtómű kopásának és elhasználódásának kezelése jelentik. A tervek szerint az orosz hadiiparban kifejlesztenek hozzá egy szupermodern elektromágneses impulzus [EMP] ágyút, amely a légi hadviselés teljes megváltozását hozhatja magával.

Oroszország 2025-re tervezi az első próbarepülést a MiG-41-esekkel, amelyekbe már az EMP kezdetleges verziója is telepítve lesz. A gyártó szerint a jövőben pilóta nélküli gépekké fejleszthetik a hatodik generációs vadászgépeket. Ha az állítás hátterében valóban zajlik a fejlesztési munka, akkor az első gurulási teszteknek már ebben az évben el kell kezdődniük. A hadrendbe állítást Moszkva 2028-ra tervezi, ezt azonban érdemes erős fenntartásokkal kezelni, a szakértők jelenleg a 2030-as dátumot nevezik meg többnyire.

A hatodik generációs gép kifejlesztése és hadrendbe állítása hatalmas ugrást jelentene az orosz légierő számára. A lopakodóval az oroszok az amerikai és kínai bejelentéseket szeretnék lekövetni. A feladata az lehet, hogy a hiperszonikus rakétákat elfogja a jövőben. Ezzel együtt felszíni csapásmérő képességekkel is ellátnák a gépet. A nyugati szakemberek kétségüket fejezték ki a tervekkel kapcsolatban, mivel jelenleg a legtöbb fejlett katonai hatalom inkább az ötödik generációs járművek fejlesztéséről beszél. Oroszországban évek óta kihívásokkal küzdenek a SZU-57-es vadászgépek rendszeresítésénél, a következő ugrást jelentő SZU-75-ös pedig még nagyon kezdeti stádiumban van. A MiG-41-es esetén beharangozott képességek számos olyan technológiai kihívást tartogatnak, amelyek komoly feladat elé állítják a mérnököket, kezdve a bevonattól, a meghajtón keresztül egészen a hatótávolságig.

Közben az orosz hadiipart számos hátrány érte az elmúlt években, kezdve a nyugati szankcióktól, az egyre nehezebbé váló pénzügyi helyzetig.

Moszkva egyszerre több projektet is futtat, miközben nagyon szoros határidőket neveztek meg. Ez azt jelentheti, hogy vagy kénytelenek lesznek a technológiai elvárásokból engedni, vagy az idő- és a költségkeretet léphetik túl jelentősen. Mindenesetre az oroszok egyelőre még nem adtak a hatodik generációs csúcsjárművel kapcsolatban meggyőző adatokat arra, hogy ténylegesen hogy halad a fejlesztés.

A címlapkép illusztráció, egy MiG-31-es vadászgép látható rajta. Címlapkép forrása: Alain Nogues/Sygma/Sygma via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF