Olyan dolog történt, amitől tényleg elszabadulhat a pokol a Közel-Keleten: már komolyan aggódnak Washingtonban
Globál

Olyan dolog történt, amitől tényleg elszabadulhat a pokol a Közel-Keleten: már komolyan aggódnak Washingtonban

Portfolio
Fölöslegesnek, provokatívnak és értelmetlennek nevezték jelenlegi és volt amerikai tisztségviselők Izrael Damaszkusz elleni légitámadását, mely során három iráni tábornok és több magas rangú iráni tiszt is meghalt - írja a New York Times.

Izrael a damaszkuszi iráni nagykövetséget bombázta le pár napja, a támadásban három iráni tábornok is meghalt és még négy tiszt életét vesztette. Irán bosszút esküdött.

Ralph Goff volt CIA-vezető „elképesztően felelőtlennek” nevezte Izrael támadását amely szerinte csak eszkalációhoz fog vezetni Amerikával és Izraellel szemben egy eleve feszült időszakban.

Dana Stroul, a Pentagon korábbi Közel-Keletért felelős vezetője is úgy fogalmazott, hogy „teljeskörű háború felé lendülhet ki az inga” a csapás után, az esetet Kászim Szulejmáni tábornok halálához hasonlította, melyet követően Irán ballisztikus rakétákat lőtt ki egy amerikai bázisra. Hozzátette: szerinte ahogy akkor, most is megváltozik majd, ahogy az iráni forradalmi gárda elitegysége, a Kudsz erők működik majd.

Kenneth F. McKenzie Jr. nyugalmazott négycsillagos tábornok úgy látja: a fő kérdés most az, hogy Irán eszkalálni fog-e vagy inkább próbálják majd hűteni az indulatokat. Hozzátette ugyanakkor: Iránnak nincs érdemi képessége arra, hogy komoly csapást mérjen Izraelre.

Sabrina Singh, a Pentagon szóvivője inkább azt hangsúlyozta: Amerikának semmi köze nem volt a támadáshoz és nem is tudtak róla előre.

A csapás időzítése azért is érdekes, mert Irán inkább igyekezett visszafogni azokat a radikális szervezeteket, melyek a Gáza elleni inváziót követően amerikai bázisokat támadtak a Közel-Keleten. Az elmúlt két hónapban szinte egyáltalán nem voltak támadások amerikai támaszpontok ellen. Ugyanakkor Izrael régóta támad Iránhoz köthető célpontokat Szíriában, főleg azért, mert a perzsa állam a libanoni Hezbollah és a palesztin Hamász legnagyobb támogatója.

Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Izraeli légierő F-35