Visszatért a háború korai szakaszának csúcsfegyvere, de nem biztos, hogy ennek örül Kijev
Globál

Visszatért a háború korai szakaszának csúcsfegyvere, de nem biztos, hogy ennek örül Kijev

Portfolio
Kijev nemrégiben osztott meg a közösségi-média platformjain egy rövid válogatásvideót, melyen a háború első szakaszának egyik sztárja, az amerikai FGM-148 Javelin által kilőtt páncélosok láthatóak. A csúcsfegyver visszatérése azonban Kijev egyik legsúlyosabb problémájára is ráerősít.

Az ukránok által közölt rövid válogatásba elméletileg az elmúlt hetek "fogásai" kerültek bele. A videókon jól látszik az, hogy az ukrán Javelinek különböző orosz páncélozott járműveket ütnek ki.

Maga az FGM-148 egyébként valóban kiváló fegyver: a két komponensből, egy eldobható indítócsőből és egy újra felhasználható célzórendszerből álló eszköz szárazföldi és légi célpontok ellen is bevethető. Ukrajnában igazi hírnévre a legendás "top-down" beállítás miatt tett szert, melynek lényege az, hogy a célponthoz közeledve a rakéta "felszökken" a levegőbe, majd függőlegesen csapódik be, ezzel a leggyengébben védett területet támadja, ráadásul jó eséllyel kikerüli a páncélos aktív védelmét is (bár ilyen technológia sem az orosz, sem az ukrán járműveken nem található).

Az ugyanakkor, hogy a Javelinek ismét rivaldafénybe léptek, megerősíti az ukrán csapatok egyik legégetőbb problémáját is: a célzórendszertől függően egy FGM-148-as maximális lőtávolsága 2-4 kilométer között mozog, bőven egy átlagos 155 mm-es tüzérségi löveg hatótávján belül. Valószínű tehát, hogy Kijev a lőszerhiány miatt volt kénytelen visszaállni a háború elején egyébként tökélyre fejlesztett stratégiához, melynek értelmében kis, 2-4 fős csapatok mozognak gyorsan a harctéren, orosz célpontokra vadászva.

Címlapkép: brit katonák tanítják az ukrán újoncokat az FGM-148 Javelin használatára. A címlapkép illusztráció, forrása: Leon Neal/Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ukrám harckocsi Ocseretine