Egy tollvonással majdnem két magyarországnyi területet csatolt magához egy állam
Globál

Egy tollvonással majdnem két magyarországnyi területet csatolt magához egy állam

MTI
|
Portfolio
Nicolás Maduro venezuelai elnök szerdán aláírta az országával határos, guayanai ellenőrzésű, olajban gazdag Essequibo nevű terület annektálásáról szóló törvényt.

A venezuelai nép referendumán meghozott döntés minden szempontból teljesülni fog, továbbá ez a törvény Venezuela védelmére is szolgál a nemzetközi színtéren

– jelentette be helyi idő szerint szerdán az államfő.

Caracas decemberben népszavazást tartott a régió Venezuelához csatolásáról, ezen hivatalos adatok szerint a szavazók 96 százaléka az annektálás mellett döntött, és elutasította a határvita ügyében eljáró Nemzetközi Bíróság (ICJ) joghatóságát.

Az elnöki palota közleménye szerint a szerdán elfogadott törvénnyel létrehozzák az ország 24. szövetségi államát. Essequibo területe 159 500 km², vagyis nagyjából 1 és 2/3 magyarországnyi.

A törvény értelmében a térség lakossága saját képviselőt küldhet a 2025-ben megalakuló új venezuelai parlamentbe, és egy Essequibo védelmére létrehozott főbiztosság megalakítását is előírja állami és országos szinten.

Ez alapot adhat olyan aggodalmakra, amelyek szerint Venezuela megpróbálhatja megszállni a területet, és ezzel háborút indít el.

A két ország között Essequibo kapcsán több mint egy évszázada húzódik vita, a feszültség pedig az utóbbi években újult ki, amikor újabb olajlelőhelyeket fedeztek fel a területen.

A jelenlegi határokat 1899-ben állapították meg az Egyesült Államok és Nagy-Britannia által kezdeményezett, de egy párizsi törvényszéken létrehozott választottbíróság határozatában. Venezuela ezzel szemben egy 1966-os megállapodásra hivatkozik, amelyet Nagy-Britanniával kötött néhány hónappal azelőtt, hogy Guyana felszabadult a brit gyarmati uralom alól.

Az üggyel Guyana kérésére a Nemzetközi Bíróság (ICJ) foglalkozik, de Venezuela elutasítja a szervezet joghatóságát, amit a most aláírt törvényben megerősített.

A témával ebben a cikkünkben foglalkoztunk bővebben:

Címlapkép: Venezuela térképe egy olyan falfestményen, amely már Essequibo régiót is tartalmazza. Forrás: Pedro Rances Mattey/Anadolu via Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
oroszország grúzia zászló