Figyelmeztetett Trump volt héjája: Izrael gázai háborúja csupán a kezdet, ezután Iránon a sor?
Globál

Figyelmeztetett Trump volt héjája: Izrael gázai háborúja csupán a kezdet, ezután Iránon a sor?

Portfolio
John Bolton, Donald Trump volt republikánus amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója úgy nyilatkozott a CNBC-nek, hogy úgy véli, Izrael gázai hadműveletei csak az első lépést jelentik egy jövőbeli Irán elleni háborúban.

John Bolton, korábbi nemzetbiztonsági tanácsadó korábban egy iráni rezsimváltást célzó amerikai katonai beavatkozás mellett szólalt fel, egy interjúban pedig nemrég Izrael Hamász elleni háborúját is Iránnal hozta összefüggésbe. Mint mondta, a zsidó állam háborúja még a kezdeti szakaszában jár, amit szerinte az támaszt alá, hogy "Iránt még nem vonták felelősségre semmiért."

"Ez nem egy Gáza és Izrael közötti háború, nem is egy palesztinok és Izrael közötti háború, és nem is egy arabok és Izrael közötti háború. Ez egy iráni háború Izrael ellen, amelyet terrorista közvetítőkön keresztül vívnak"

- vélekedett Bolton, aki az iráni hatalom proxyjaként leírt terrorszervezetekre utalt. Az úgynevezett "ellenállás tengelyébe" olyan Izrael-ellenes és Irán által támogatott csoportok tartoznak, mint a libanoni Hezbollah, a Gázában működő Hamász, valamint a hútik Jemenben.

Irán többször visszautasította, hogy ők állnának Hamász október 7-i támadása mögött,

miközben az amerikai hírszerzés is azt jelezte, hogy az iráni vezetőket meglepte a támadás. A feszültséget tovább fokozta, hogy januárban Irán több iraki, szíriai és pakisztáni célpontra is csapást mért. Hétfőn pedig a perzsa ország azzal vádolta Jeruzsálemet, hogy lebombázta szíriai nagykövetségének egy részét Damaszkuszban, ami hét iráni, köztük három magas rangú parancsnok halálával járt. A bombázás után Teherán megtorlást ígért, de Izrael nem ismerte el a felelősségét.

Izrael azután üzent hadat a Hamásznak, hogy az iszlamista csoport október 7-én terrortámadást hajtott végre a zsidó állam ellen, amelyben mintegy 1200 izraeli halt meg, és több mint 200 embert elraboltak. A terrorszervezet szerint eddig közel 33 ezer palesztin vesztette életét a gázai háborúban.

Címlapkép: John R. Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó hallgatja, amint Donald J. Trump elnök találkozik Mark Rutte holland miniszterelnökkel a Fehér Ház Ovális Irodájában 2019. július 18-án, csütörtökön Washingtonban. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Béketárgyalás lesz az ukrajnai háború lezárásáról, de máris jött egy igazán rossz hír

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
orosz ukrán háború frontvonal percről percre ukrajna oroszország