Forradalmat akar a NATO: nem mindenki lelkesedik az ötletért
Globál

Forradalmat akar a NATO: nem mindenki lelkesedik az ötletért

Portfolio
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára arról beszélt, hogy forradalmasítaná a védelmi szervezet katonai segítségnyújtását Ukrajnának, de az elképzelés nem aratott elsöprő sikert – számolt be a Politico.

A szervezet első embere korábban úgy fogalmazott, hogy a háború sújtotta kelet-európai ország számára biztosítani kellene mintegy 100 milliárd eurós alapot a következő öt évre, amely mentesülne a politikától és az emiatt kialakuló bizonytalanságoktól.

Megbízható és kiszámítható biztonsági támogatást kell biztosítanunk Ukrajnának hosszú távon

– mondta Stoltenberg a szerdai tagországi külügyminiszteri találkozó előtt. A főtitkár ezzel a lépéssel szerelné le az amerikai döntésképtelenséget, ami már hónapok óta zajlik egy 60 milliárdos ukrajnai csomag körül. Kifejtette, hogy a késlekedésnek köszönhetően az oroszok immár képesek „túlfegyverkezni” az ukránokon.

Az elképzelés túllép a NATO eddigi szerepén, mivel korábban nem halálos eszközökkel támogatták Kijevet. A felvázolt tervek viszont már a direkt fegyverszállításról szólnak. A javaslat az volt, hogy a NATO-tagországok a méretük szerint járuljanak hozzá az összeghez. Ezzel levennék a terhet az Egyesült Államokról, valamint az amerikai republikánusok érveit is nagyban aláásná, hogy az európaiak nem járulnak hozzá kellően Kijev felfegyverzéséhez.

Az elképzelést szerdán vitatták meg a külügyminiszterek, körükben vegyes fogadtatásra talált a terv.

Számos ország támogatását fejezte ki, viszont többen kétségeiknek adtak hangot. Az egyik legnagyobb megrökönyödést a 100 milliárdos szám okozta, többen szerették volna, ha ezt valamilyen tényekkel is alátámasztják. Attól félnek, hogy a nagy ígéretek ellenére a NATO nem lesz képes tartani a szavát. Az is kérdésként merült fel, hogy a meglévő támogatási rendszereket terelnék egy helyre, vagy teljesen új finanszírozási csomagban gondolkodik Stoltenberg.

Különösen Magyarország zárkózik el a tervektől, mivel Szijjártó Péter külügyminiszter szerint ez azt jelentené, hogy a szervezet teljesen átalakul. A magyar tárcavezető úgy fogalmazott, hogy a NATO egy védelmi szervezet, nem pedig egy támadó.

Címlapkép forrása: Omar Havana/Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Azerbajdzsán