Meghökkentő tanúvallomások: ez vezetett az amerikai hadsereg egyik legnagyobb arcvesztéséhez
Globál

Meghökkentő tanúvallomások: ez vezetett az amerikai hadsereg egyik legnagyobb arcvesztéséhez

Portfolio
Zárt ajtók mögött tett vallomást három vezető külügyminisztériumi dolgozó, akik részt vettek az Egyesült Államok 2021 nyarán történt afganisztáni kivonulásának a lebonyolításában. Elmondásuk szerint az akkor éppen más országban szolgálatot teljesítő, afgán ügyekben jártas munkatársak úgy siettek a közel-keleti országba, hogy gyakorlatilag semmi idejük nem volt felkészülni, és megérkezésükkor sem állt rendelkezésre vészhelyzeti evakuálási terv.

A három külügyminisztériumi dolgozó által, az amerikai képviselőház külügyi bizottsága előtt tett vallomást a CNN szerezte meg. A bizottságot vezető republikánus Michael McCaul a 2021-es afganisztáni evakuálást vizsgálja, a tanúvallomások ennek a nyomozásnak a részét képezték.  

Az új részletek megrendítő képet festenek a kabuli repülőtér közelében kialakult káoszról és az evakuálás ad-hoc jellegéről. A fejetlenséget az amerikai hadsereg vezető tábornokai szerint enyhíteni lehetett volna, ha a külügyminisztérium hamarabb szólított volna fel egy "nem harcoló személyek evakuálására irányuló műveletre" – az úgynevezett NEO-ra –, amely az Afganisztánban maradt amerikai állampolgárokat érintette volna.

"Megítélésem szerint ez a döntés túl későn született meg"

– nyilatkozta Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített parancsnokságának immár nyugdíjazott elnöke a múlt hónapban a képviselőház külügyi bizottságának meghallgatásán.

Noha a nagykövetségi dolgozók az evakuálás előtt arról számoltak be a bizottságnak, hogy a NEO tervezése már áprilisban vagy májusban megkezdődött, az augusztusban érkezett tisztviselők ezt cáfolták: szerintük nem létezett világosan megfogalmazott terv, amely iránymutatásul szolgált volna számukra.

"Nem tudom eléggé hangsúlyozni önöknek, hogy percről percre változott, ami történt"

– mondta egyikőjük, Jayne Howell, aki törökországi kiküldetéséről érkezett Kabulba. Mindazonáltal mindhárman kiemelték, hogy annyira változékony és kiszámíthatatlan helyzet uralkodott Afganisztánban, hogy előzetes készüléssel sem biztos, hogy jobban tudták volna végezni a munkájukat, hiszen a tálibokban is alig tudtak megbízni, és a terepen megjelenő akadályok mihamarabbi kezelésére tudtak csak fókuszálni. A tisztviselők emellett arról is beszéltek, hogy szerintük a védelmi és a külügyminisztérium közötti együttműködésre sem lehetett panasz az erről számot adó híresztelésekkel ellentétesen.

A Pentagon és a külügy egymásra mutogatása mellett a republikánusok a Biden-adminisztrációt hibáztatják a kialakult káoszért, ami pedig a republikánus előd, Donald Trump tálibokkal kötött egyezségét okolja a zűrzavarért. A külügyminisztérium szóvivője úgy nyilatkozott a héten, hogy a kivonulás és a rekordhosszú, 20 évig tartó háború lezárása a helyes döntés volt, hiszen lehetőséget ad arra, hogy az Egyesült Államok az újabb kihívásokra, mint az ukrajnai háború vagy a növekvő közel-keleti feszültségre tudjon koncentrálni.

A tálibok hatalomátvételéhez vezető eseménysorozat 13 amerikai katona halálával járt. A Biden-adminisztráció nem sokkal a novemberi választások előtt számít a bizottsági jelentés nyilvánosságra hozatalára,

amivel a republikánusok megtorpedóznák a demokrata elnök újraválasztási kampányát.

Címlapkép: A 10. hegyi hadosztály amerikai katonái a Mountain Thrust hadművelet részeként a tálib harcosok ellen vonulnak be egy amerikai támaszpontra Deh Afghan falu közelében 2006. június 22-én Afganisztán Zabul tartományában. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Béketárgyalás lesz az ukrajnai háború lezárásáról, de máris jött egy igazán rossz hír

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
erdogan_shutter