Szomorú számokat közöltek a tudósok: megduplázódhat a férfiakat érintő egyik legsúlyosabb megbetegedés száma
Globál

Szomorú számokat közöltek a tudósok: megduplázódhat a férfiakat érintő egyik legsúlyosabb megbetegedés száma

Portfolio
A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a prosztatarák tesztelési gyakorlatát át kell alakítani, mivel új kutatások szerint a következő 20 évben világszerte megduplázódhat a betegség okozta halálozások száma - tudósított a Financial Times.

Tudósok arra hívják fel a figyelmet, hogy a prosztatarák tesztelési módszereinek átalakítására van szükség, különös tekintettel a veszélyeztetett korcsoportok megjelölésére. A Lancet Bizottság által végzett tanulmány rámutat, hogy az alacsony és közepes jövedelmű országoknak fel kell készülniük a halálesetek számának emelkedésére, míg a gazdagabb államoknak a fiatal férfiakra, mint veszélyeztetett csoportra kell összpontosítaniuk.

Nick James, a kutatás vezető szerzője és a brit Rákkutató Intézet professzora szerint az esetszám növekedése elkerülhetetlen, főleg az alacsony és közepes jövedelmű országokban. Az előrejelzések szerint 2040-re a prosztatarák okozta éves halálozások száma eléri a 700 000-et, ami 85%-os növekedést jelent 2020-hoz képest. A megbetegedések száma is jelentősen, több mint kétszeresére nő.

A legmagasabb halálozási arányt 2020-ban az afrikai és karibi régiók mutatták. Zimbabwe, Barbados és Elefántcsontpart voltak azon országok között, amelyeket leginkább érintett ez a probléma. Ez részben a késői diagnózisnak, részben pedig annak tudható be, hogy bizonyos etnikai csoportoknál nagyobb a betegség kialakulásának kockázata.

A tanulmány hangsúlyozza az alacsony és közepes jövedelmű országok egészségügyi erőforrásaira nehezedő terhet is. Javasolja például az ápolók által végzett vizsgálatok és mesterséges intelligencia technikák használatát diagnosztikai célokra. James N'Dow professzor kiemeli az emberek tájékoztatásának fontosságát és azt, hogy korai diagnosztikai rendszerekbe történő beruházás kulcsfontosságú lehet.

A magas jövedelmű országokban felmerült aggodalmak között szerepelnek a prosztata-specifikus antigén (PSA) teszt hátrányai is. Ezek túldiagnosztizálást eredményezhetnek olyan esetekben, amelyek nem igényelnének kezelést. Naser Turabi hangsúlyozza ezen teszt pontatlanságát tünetmentes férfiak esetén.

A gazdagabb nemzeteknek több figyelmet kellene fordítaniuk figyelemfelkeltő kampányokra és a fiatal férfiak MRI-vizsgálataira. Kiemelt figyelmet érdemelnek azok, akiknek a családjában voltak hasonló betegséggel küzdő emberek.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Ukrán  légvédelem Odessza