Portfolio signature

Bármikor kirobbanhat a Közel-Kelet eddigi legdurvább háborúja - Mi lesz, ha Irán tényleg megtámadja Izraelt?

Az elmúlt évtizedekben talán sosem volt még olyan komoly a feszültség Izrael és Irán közt, mint most. Bármelyik pillanatban ballisztikus rakéták és nagy hatótávolságú drónok tucatjait lőheti ki Irán a zsidó államra, bosszúból az egy héttel ezelőtti, szíriai követség elleni támadásért, melyben három befolyásos tábornok is életét vesztette. Amerika és Izrael készülődik: a Közel-Kelet két kifejezetten erős katonai hatalma feszül egymásnak, az egyik ráadásul valószínűleg még atomfegyverrel is rendelkezik. Nem kizárt, hogy utolsó pillanatban mindenki vesz egy nagy levegőt és igyekszik hideg fejjel gondolkozni, de ha tényleg háború lesz, ennek a hatásait mi is a bőrünkön érezzük majd.
Idén először szervez közösen konferenciát a Portfolio és a Wolters Kluwer a témában – körüljárjuk, hogyan hat a LegalTech és a DigitalCompliance a versenyképességre és melyek a digitális térben való jelenlétet meghatározó legfontosabb jogi-szabályozási területek. Vegyen részt Ön is a jogi, üzleti, informatikai és kiberbiztonsági területek aktív párbeszédében.

Küszöbön a nyílt Izrael-Irán háború

2024. április 1-jén, hétfőn izraeli vadászbombázók mértek csapást Irán a szíriai fővárosban, Damaszkuszban található követsége ellen. A támadásban hét iráni tiszt halt meg, három közülük tábornoki rendfokozatot viselt. Mohamed Reza Zahedi, Mohamed Hadi Hadzsi Rahími dandártábornokok és Hosszein Aminollahi tábornok az Iszlám Forradalmi Gárda Hadtest (IRGC) külföldi műveleti egységének, a Kudsz-erőknek befolyásos vezetői voltak. A legnagyobb veszteség Zahedi tábornok, aki Irán Libanonban és Szíriában tevékenykedő (proxi-)erőinek működését koordinálta.

Mivel diplomáciai létesítményt ért támadás, Irán panaszt emelt az ENSZ-nél, de ami ennél sokkal súlyosabb:

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés