Be kellene szántani a brit külügyminisztériumot? Volt bennfentesek felszámolnák, úgy ahogy van
Globál

Be kellene szántani a brit külügyminisztériumot? Volt bennfentesek felszámolnák, úgy ahogy van

Portfolio
Múltbéli vezető brit diplomaták és tisztviselők jegyzik azt a radikális változásokat sürgető javaslatot, amely szerint a brit külügyminisztériumot meg kellene szüntetni, és helyébe egy új nemzetközi ügyekért felelős tárcát kellene létrehozni "kevesebb gyarmatosítás korabeli képpel a falon." Szerintük a külügyminisztérium a jelenlegi formájában elitista, a múltban ragadt, és nehezen tudja egyértelműen ellátni a megbízatását.

Korábbi elsőrangú tisztviselők álltak bele a brit külügyminisztérium, a Foreign Office jelenlegi működésébe, feladatkörébe és formájába - tudósít a BBC. Mint írják, a tárca túlságosan a külügyminiszter magánirodájaként működik, nem képes végrehajtani a rá kiszabott feladatokat, és múltban ragadtságát a neve is tükrözi: Külügyi, Nemzetközösségi, és Fejlesztési Minisztérium (a "Nemzetközösségi" kifejezés helyett korábban "Gyarmati" szerepelt).

A programtervet többek közt Lord Sedwill volt kabinettitkár, Moazzam Malik, a külügyminisztérium volt főigazgatója, valamint Tom Fletcher, Tony Blair, Gordon Brown és David Cameron volt nagykövete és külügyi tanácsadója jegyzi.

A javaslat szerzői úgy vélik, hogy az új minisztériumnak szélesebb feladatkörrel kellene rendelkeznie, amely a hagyományos külpolitika mellett a kereskedelemmel és a segélyezéssel, a fejlesztéssel és a klímaváltozással kapcsolatos stratégiák koordinálásával is elősegíthetné Nagy-Britannia jólétét és biztonságát. A korábbi tisztviselők szerint a kormánynak emellett kötelezettséget kellene vállalnia arra, hogy a nemzeti jövedelem 1%-át a nemzetközi politikai prioritásaira fordítja – ahogyan jelenleg annak 2%-át a védelemre költik.

Kiemelik továbbá, hogy

"az épületek modernizálása – talán kevesebb gyarmatosítás korabeli képpel a falakon – segíthetne egy nyitottabb munkahelyi kultúra kialakításában, és egyértelmű jelzést adna Nagy-Britannia jövőjéről."

A diplomaták EU-n kívüli középhatalmi státuszának megfelelő viselkedést várnának a brit külpolitikától. Mint fogalmaznak, csapatjátékosnak és szerényebbnek kell lenniük, illetve sokat tanulhatnának Kanadától, Norvégiától vagy Svájctól, ugyanis az Egyesült Királyság nem támaszkodhat többé kizárólagosan a történelmi nagyságára, illetve az Egyesült Államokkal és Európával ápolt szövetéségére.

Rishi Sunak szóvivője visszautasította a bírálatot: a Downing Street közölte, hogy a miniszterelnök nem ért egyet azzal, hogy a külügyminisztérium elitista lenne, és azzal sem, hogy a gyarmati korszakból származó festményeket el kellene távolítani.

Idén először szervez közösen konferenciát a Portfolio és a Wolters Kluwer a témában – körüljárjuk, hogyan hat a LegalTech és a DigitalCompliance a versenyképességre és melyek a digitális térben való jelenlétet meghatározó legfontosabb jogi-szabályozási területek. Vegyen részt Ön is a jogi, üzleti, informatikai és kiberbiztonsági területek aktív párbeszédében. Információ és jelentkezés

Címlapkép: David Cameron brit külügyminiszter találkozik a NATO vezette békefenntartó misszió brit katonáival 2024. január 4-én a koszovói Pristinában. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Ukrán  légvédelem Odessza