Ökológiai katasztrófával fenyeget az ukrajnai háború: már most is helyreállíthatatlanok a károk
Globál

Ökológiai katasztrófával fenyeget az ukrajnai háború: már most is helyreállíthatatlanok a károk

Portfolio
Az ukrán NGL media műholdfelvételek alapján elemezte az ukrajnai természeti értékeit ért veszteségeket az ukrajnai háború eseményei miatt.

Az ukrajnai orosz invázió kezdete után figyelemreméltó dokumentum adtak hírt a médiában: Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter arra kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy a védelmi állások kiépítése érdekében kivághassák az erdőket. Az elképzelésnek szabad utat adott a Kreml is. Ettől kezdve gyakorlatilag korlátlanul használják fel az erdőket a harcoló alakulatok Ukrajnában a saját céljaik érdekében.

Az ukrán Állami Erdészeti Ügynökség jelentése szerint az ország erdeinek közel 30 százalékát érte valamilyen kár a háború során.

Az NGL műholdfelvételei szerint az elmúlt két évben összesen 60 ezer hektár erdő pusztult el teljesen. A hatóságok számításai szerint ez nagyjából 14 milliárd hrivnyás (360 millió dolláros) kárt jelent az ukrán erdőkben, ebbe az összegbe nem számolták bele a helyreállítás költségeit. A következő területeken okozták a legnagyobb pusztítást a harcok:

  • Luhanszk régió: a háború előtt itt körülbelül 11 százalékos volt az erdők aránya, de ezeknek nagyon fontos funkciója volt az erózió megállítása érdekében. Számos fűrésztelep jött létre ezeknek a felszámolása érdekében, ahol a faanyag egy részét a lövészárkok kiépítésére használják, a fennmaradót viszont eladják.
  • Donyeck régió: a térségben rengeteg erdőt használnak menedéknek, mivel a fák valamelyest képesek megvédeni a lövedékek elől. Ez viszont hamar az ökoszisztéma javíthatatlan pusztulását eredményezi, a térségi nemzeti park erdeinek körülbelül 80 százaléka pusztulhatott el az összecsapásokban.
  • Harkiv régió: itt korábban 15 százalékos volt az erdősültség aránya, ma ezeknek körülbelül 40-45 százaléka súlyosan érintett a háború következtében.
  • Herszon régió: ez volt a legkevésbé erdővel borított része az országnak, mindössze 5 százalék. Itt is nagyon fontos szerepet játszottak azonban a fák, főleg a talajerózió megállításában.

Számos területen az erdészet nem tudja megkezdeni a károk felmérését, mivel az erdőkbe aknákat telepítettek, így azok megközelítése életveszélyes lehet. A hatóságok szerint a károk már most is akkorát, hogy azok szinte helyreállíthatatlanok.

dén először szervez közösen konferenciát a Portfolio és a Wolters Kluwer a témában – körüljárjuk, hogyan hat a LegalTech és a DigitalCompliance a versenyképességre és melyek a digitális térben való jelenlétet meghatározó legfontosabb jogi-szabályozási területek. Vegyen részt Ön is a jogi, üzleti, informatikai és kiberbiztonsági területek aktív párbeszédében.

Címlapkép forrása: Scott Peterson/Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A náci Németország példája kísérti Európát - Ukrajna messze van a vereségtől

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
grúz parlament